«Мотор Січ», «Укрнафта» та ще три підприємства переходять у держвласність – ЗМІ

У власність держави переходять стратегічно важливі підприємства, пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем КоломойськимВ’ячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним.

Про це повідомляє «Економічна правда» із посиланням на співрозмовників у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), а також міноритарних акціонерів «Укрнафти».

Так, за даними видання, 6 листопада НКЦПФР ухвалила рішення щодо забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

Таким чином регулятор дозволив списання акцій зазначених підприємств з рахунків приватних осіб у власність держави.

Компаніям Коломойського в «Укрнафті» належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК «Нафтогаз» до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. «Укрнафта» є найбільшою нафтовидобувною компанією України.

В «Укртатнафті» Коломойський разом із партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%. Інші – у НАК «Нафтогаз».

Донедавна власником «Мотор Січ» був В’ячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства, операції з акціями «Мотор Січі» було заблоковано, а згодом – заарештовано. Богуслаєва у жовтні заарештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія «АвтоКрАЗ» входить до групи «Фінанси та кредит» олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

«Запоріжтрансформатор» – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є ​​Костянтин Григоришин.

«Поки невідомо, чи буде передача акцій цих підприємств компенсуватися їхнім колишнім власникам і міноритарним акціонерам», – зазначили в ЕП.

Нагадаємо, СБУ затримала директора підприємства «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва. Його підозрюють у незаконному постачанні товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

24 жовтня суд заарештував Богуслаєва на два місяці без можливості застави.

«Схеми» також повідомили, що Богуслаєв ще з 2000 року має російське громадянство.

peredplata