Росія та Індія не змогли домовитися

Росія та Індія не змогли домовитися торгувати нафтою в обхід долара…
Рублі не потрібні Індії, а рупії – Росії. Торгувати за євро чи дирхами ОАЕ індійський НПЗ та банки відмовилися.
Як повідомляє Economic Times, Нью-Делі відкинули всі ідеї Росії про альтернативні валюти.
Влітку російські чиновники наполягали на тому, щоб індійські НПЗ оплачували нафту “у рублях” — за аналогією до постачання газу для європейських країн. Отримавши відмову, Москва висунула альтернативи: євро чи дирхам ОАЕ. Але ці валюти не влаштували індійських покупців, які забирають близько чверті морського експорту російської нафти.
Індійська пропозиція – оплата в рупіях – не влаштовує вже російську сторону, пише Economic Times. Причина — у торговому дисбалансі двох країн: російський експорт до Індії суттєво перевищує обсяг товарів, які постачають РФ індійські компанії.
“Ні російські банки, ні постачальники (нафтові компанії) не хочуть переходити на платежі у рупіях. Індійський експорт у Росію надто малий у порівнянні з імпортом. У постачальників залишиться дуже багато рупій, і вони не зовсім розуміють, що з ними робити”, — пояснює експерт ET у нафтовій галузі.
Один із варіантів — закупівля зайвих дружніх валют у резерви. Російська влада обговорювала цей план з літа, але відклала його реалізацію на 2024 рік. У бюджеті грошей на купівлю рупій та юанів просто немає: його дефіцит на найближчі три роки сягає 6 трлн рублів і може перевищити цю планку через нові санкції Заходу. Якщо ж “дружні валюти” закуповуватиме ЦБР, то це рівносильно запуску “друкарського верстата”, який може розбалансувати і так крихку ситуацію в російській економіці та банківській системі.
Як підсумок: план торгівлі в обхід долара завис у повітрі, і індійські імпортери нафти змушені приховувати закупівлі в Росії, побоюючись санкцій та заборони страхування танкерів, що набирає чинності з грудня.

peredplata