Приватизація спиртзаводів  – внесок у Перемогу

Влітку 2020 року держава прийняла рішення про демонополізацію спиртової галузі та розпочала приватизацію спиртзаводів. Вже в листопаді 2020 року Фонд державного майна України провів перші онлайн-торги з приватизації підприємства спиртової галузі. Відтоді проведено майже 40 таких аукціонів, до Держбюджету залучено понад 4 мільярди гривень  та отримано додаткові кошти на підтримку ЗСУ.

У нинішньому році Фонд планує завершити приватизацію спиртзаводів та продати на аукціонах ще майже 30 підприємств.

У Чернівецькій області заплановано приватизацію 2-х підприємств спиртової галузі – єдині майнові комплекси  ДП «Вашківський спиртзавод» та ДП «Карапчівський спиртзавод».

Управлінням забезпечення реалізації повноважень у Чернівецькій області у травні 2021 було прийнято рішення про приватизацію єдиного майнового комплексу  ДП «Вашківський спиртовий завод» через продаж на електронному аукціоні з умовами.

Протягом 2021-2022 років Управлінням проведена робота з підготовки  до приватизації цього підприємства.

Враховуючи надані в.о. директора підприємства документи стосовно об’єкта приватизації, наприкінці 2022 відбулось засідання аукціонної комісії, на якому визначили стартову ціну єдиного майнового комплексу ДП “Вашківський спиртовий завод” (без урахування ПДВ):

– для аукціону з умовами – 3 851, 9 тис. грн.;

– для аукціону із зниженням стартової ціни –  1 925, 9 тис. грн.;

– для аукціону за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій – 1 925, 9 тис. грн.;

– для повторного аукціону за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій – 1 925, 9 тис. грн.,

Також визначено умови  продажу:

          – недопущення звільнення працівників ДП “Вашківський спиртовий завод” з ініціативи покупця чи уповноваженого ним органу протягом 6 місяців після переходу права власності до покупця;

          –  погашення протягом 6 місяців заборгованості ДП “Вашківський спиртовий завод” з заробітної плати, перед бюджетом у розмірі, що складеться на дату переходу до покупця права власності на ЄМК ДП “Вашківський спиртовий завод”.

На 27 січня нинішнього року в електронній торговій системі було оголошено аукціон з умовами з приватизації ЄМК ДП «Вашківський спиртовий завод». Торги не відбулися через відсутність учасників.

Наступний аукціон з умовами  із зниженням стартової ціни  електронною торговою системою було призначено на 06.02.2023 зі стартовою ціною об’єкта – 1 925, 9 тис. грн.. У торгах взяло участь 2 заявники, а ціна продажу склала 1 990 тис.грн., які переможець аукціону (юридична особа) перерахував до Держбюджету.

 На перший погляд, може скластися враження, що ціна продажу ЄМК не є достатньо високою. Проте не слід забувати, що підприємство не один десяток років було недіючим. Потужності його розкрадалися та руйнувалися. Необхідно було приймати неординарні рішення для того, щоб залучити приватні інвестиції та вдихнути нове життя у занедбані будівлі та приміщення. До того ж, до приватизації держава витрачала близько 200 млн. грн. на утримання збиткових заводів щорічно. 

Потрібно враховувати, що відповідно до умов продажу ЄМК ДП «Вашківський спиртовий завод» покупець протягом 6 місяців з дня переходу до нього права власності на об’єкт приватизації зобов’язаний повністю погасити заборгованість перед бюджетом, яка становить 3 339 тис. грн. (за 9 міс. 2022 року).

Також після укладення договору купівлі-продажу протягом 6 місяців новим власником буде погашено заборгованність ДП “Вашківський спиртовий завод” з заробітної плати та перед бюджетом у розмірі, що складеться на дату переходу до покупця права власності.

Законом України «Про приватизацію державного і комунального майна» визначено, що особи, які придбали державні або комунальні підприємства як єдині майнові комплекси, є правонаступниками їх майнових прав і обов’язків.

Враховуючи зазначене, всі зобов’язання приватизованого державного підприємства «Вашківський спиртовий завод», у тому числі, зобов’язання щодо погашення кредиторської заборгованості, які становлять близько 11  мільйонів гривень, новим власником будуть погашені після припинення воєнного стану.

Виконання умов договору купівлі-продажу щодо погашення кредиторської заборгованості буде перебувати на контролі Управління до їх повного виконання покупцем.

 Якщо б не було здійснено приватизації, то, швидше за все, це підприємство могло бути оголошено банкрутом та в подальшому ліквідовано. Процес продажу активів при цьому тривав би роками і погашення заборгованості перед державними установами навряд чи відбулося.

Після приватизації підприємство отримало нового власника, який може відновити виробництво, започаткувати власну справу, створити нові робочі місця, сприяти соціально-економічному розвитку краю.

Громадськість області буде поінформована про подальшу долю підприємства.

 

 

 

 

peredplata