У «будинку з левами» утаємничили інформацію, скільки буковинців виїхали за кордон через систему «Шлях»

У Чернівецькій обласній військовій адміністрації відмовилися повідомляти, скільки чоловіків виїхало за кордон через систему “Шлях”.

Чернівецька ОВА не надала відповідь на інформаційний запит molbuk.ua щодо прізвищ та імен осіб, які виїхали за кордон і не повернулися через систему “Шлях”. Також не надали інформацію й про те, скільки дозволів на виїзд видали, а скільки – скасували.

У відповіді на інформаційний запит йдеться, що запитувана інформація є інформацією з обмеженим доступом.

У цьому випадку апелювали статтею 32 Конституції України про невтручання в особисте життя, тлумаченням Конституційного Суду частин першої цієї статті, частиною 1 статті 11 Закону України “Про інформацію” та статтею 2 Закону України “Про захист персональних даних”.

“Стаття 32 Конституції України встановлює, що ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України…Конституційний Суд України, даючи офіційне тлумачення частин першої, другої статті 32 Конституції України, вважає, що інформація про особисте та сімейне життя особи (персональні дані про неї) – це будь-які відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка конкретно ідентифікована, а саме: національність, освіта, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, матеріальний стан, адреса, дата і місце народження, місце проживання та перебування тощо, дані про особисті майнові та немайнові відносини цієї особи з іншими особами, зокрема членами сім’ї, а також відомості про поди та явища, що відбувалися або відбуваються у побутовому, інтимному, товариському, професійному, діловому та інших сферах життя особи..

У Чернівецькій ОВА дійшли до висновку, що запитувачем, тобто журналісткою molbuk.ua не обґрунтовано “наявність суспільного інтересу, а поширення зазначеної інформації суперечитиме вимогам законодавства”.

“З огляду на зазначене, наразі не існує достатньо правових підстав для надання запитуваної інформації”, – підсумовують у відповіді ОВА.

Нещодавно журналісти-розслідувачі видання “Наші гроші Львів” у матеріалі “Хибний шлях” повідомляли про те, що впродовж тривалого часу редакція намагається з’ясувати, кому було дозволено виїзд за кордон та на підставі яких звернень.

Журналістам надали лише кількість осіб, кому дозволили виїзд за кордон. Проте нещодавно стало відомо, що Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці “Наші гроші. Львів” Олександри Губицької і зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію надати інформацію.

Отримав перелік чоловіків призовного віку, які отримали дозволи на виїзд за межі України від Миколаївської ОВА, Центр журналістських розслідувань.

Водночас у звіті тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, оприлюдненому у березні, зазначалося, що з Чернівецької області через систему “Шлях” виїхало 3 854 людини, не повернулося 244 буковинці.

Найбільше чоловіків виїхало з Львівської області – 31 558 , а не повернулося найбільше з Волинської області – 1375.

 

peredplata