Прикордонники попереджають про складнощі на кордоні зі Словаччиною

Державна прикордонна служба України попереджає про ускладнення руху, яке очікується перед пунктом пропуску “Ужгород” 1 грудня в зв’язку з наміром словацький перевізників заблокувати рух вантажівок на кордоні.

Джерело: ДПСУ

Дослівно: “За інформацією, що надійшла від Прикордонної поліції Словацької Республіки, Спілка перевізників Словаччини (UNAS) планує здійснювати блокування руху вантажного автотранспорту перед пунктом пропуску “Вишнє Нємецке”, суміжному з українським пунктом пропуску “Ужгород”, з 16.00 1 грудня 2023 року.

При цьому зазначається, що перевезення гуманітарної допомоги та військової допомоги, живих тварин, пального та охолоджених вантажів блокуватися не буде. Інші вантажі на виїзд зі Словаччини будуть пропускати в обмеженій кількості, по 4 вантажівки за годину.

З огляду на зазначене, просимо врахувати можливі ускладнення руху автотранспорту перед пунктом пропуску “Ужгород”.

Деталі: Прикордонники зазначають, що про терміни завершення таких дій словацька сторона не повідомляла.

Прикордонники України відстежуватимуть ситуацію, постійно уточнюватиметься взаємодія зі словацькими колегами щодо пропуску вантажного автотранспорту та категорії вантажів, які все ж будуть пропускатися через кордон, у т. ч. і на в’їзд до Словаччини.

У разі зміни ситуації Державна прикордонна служба України повідомлятиме про це на своїх інформаційних сторінках.

Передісторія:

  • Цього місяця представники UNAS уже блокували на годину пункт перетину кордону “Вишнє Нємецьке” зі словацького боку, висловивши солідарність із польськими мітингарями.
  • Вони вимагають від Брюсселя запровадити дозволи на перевезення для українських транспортних засобів, оскільки європейські компанії не можуть з ними конкурувати – це те саме, що вимагають протестувальники на кордоні Польщі з Україною.
  • Польські далекобійники розпочали свій протест 6 листопада, вимагаючи від ЄС відновити дозвільну систему для українських водіїв, які в’їжджають до Євросоюзу, і для водіїв із ЄС, які в’їжджають в Україну, за винятком гуманітарної допомоги і військових вантажів.

peredplata