І дозволів не мають, і не штрафують: чому у Чернівцях досі працюють літні майданчики

Літнім майданчикам у Чернівцях не мають дозволів на роботу взимку. Видати такі дозволи міська рада наразі не може через суд із Антимонопольним комітетом.

Про це на пресконференції розповів директор департаменту урбаністики Андрій Тимофійчук.

Антимонопольний комітет вважає, що міська рада не має права видавати дозволи на розміщення літніх майданчиків.

“При затверджені правил благоустрою було ухвалено рішення надавати дозволи на роботу літніх майданчиків у Чернівцях впродовж року. Але ми отримали скаргу Антимонопольного комітету. Вони вважають, що міська рада не має права надавати дозволи на розташування літніх майданчиків. Фактично потрібно скасувати положення, яке працює сім років. Місто заробляло, надавало дозволи на розміщення літніх майданчиків, а Антимонопольний комітет вважає, що це незаконно. Претензія полягає у тому, що міська рада не має право давати дозвіл користуватися елементами благоустрою, тобто літніми майданчиками, і отримувати за це кошти. Йдеться про скасування порядку Чернівецької міської ради щодо встановлення літніх майданчиків, який затверджено з 2016 року. Вважаємо це рішення Антимонопольного комітету незаконним і намагаємося його оскаржити. Чернівецька міська рада подала у суд на рішення Антимонопольного комітету. Поки що відбувається судовий спор”, – пояснив Андрій Тимофійчук.

Тож укласти договір на роботу літніх майданчиків на весь рік наразі немає можливостей саме через судові тяганини. Робота майданчиків дозволена до 1 листопада. Але міська рада не планує штрафувати тих, хто не розібрав конструкції до цієї дати.

“Тут є правова колізія, не внесені зміни у положення про дозвіл роботи літніх майданчиків впродовж року, але, з іншого боку, є правила благоустрою, які це дозволяють. І, на мою думку, не зовсім правильно штрафувати підприємців за роботу літніх майданчиків у зимовий період. Це буде суперечити рішенню міської ради. Ми зробили зауваження з цього приводу підприємцям, тож не усі залишили майданчики на зимовий період. Але я сподіваюся, що міська рада зможе відстояти у суді рішення щодо роботи літніх майданчиків впродовж року і ми будемо давати дозволи на їх роботу взимку”, – каже Андрій Тимофійчук.

За словами посадовця, наразі у підприємців закінчилися паспорти прив’язки. Водночас від підприємців є заяви щодо продовження роботи літніх майданчиків взимку, але дозволи не можуть видати через судові спори з Антимонопольним комітетом.

peredplata