«Наркозасилля» у Брюсселі: дві стрільби та двоє загиблих за одну ніч

У ніч проти 24 березня у двох різних районах бельгійської столиці сталося два схожих вбивства, не пов’язаних між собою. Поліція шукає злочинців. Зростання насильства в Брюсселі пов’язують з боротьбою різних наркогруп за території. 

Два випадки за одну ніч

23 березня незадовго до опівночі в поліцію повідомили про постріли в муніципалітеті Лакен. На місці виклику правоохоронці виявили пораненого чоловіка 1995 року народження, — передає The Brussels Times. Постраждалого намагалися реанімувати, але він помер від травм. Поліція розпочала розслідувати це вбивство. Щоб заспокоїти населення, у районі збільшили кількість правоохоронців.

«Я бачив, як бігли четверо. Район стає страшним», — розповів ЗМІ очевидець. 

Через кілька годин схожий виклик отримали поліціянти на півночі столиці. Цього разу про постріли повідомили в комуні Сен-Жосс-тен-Ноде. Прибувши на місце, правоохоронці виявили важкопораненого чоловіка 28 років. Постраждалого ушпиталили в критичному стані, але врятувати його не вдалося. 

«На цьому етапі немає нічого, що вказувало б на те, що ці дві стрільби пов’язані між собою. Обидва розслідування активно тривають, щоб встановити винних у цих злочинах і точні обставини», — повідомив прессекретар прокуратури Брюсселю Мартін Франсуа.

У прокуратурі попередили, що в інтересах слідства коментарів на цьому етапі розслідування більше не буде.

«Кокаїнова столиця» Європи

Найбільший порт Європи, який називають «кокаїновою столицею» континенту, розташований лише за 53 кілометри від бельгійської столиці. Йдеться про портове місто Антверпен, через яке проходять наркотики з Південної Америки. Його площа сягає 12 068 гектарів, що дорівнює 24 тисячам футбольних полів. 

У 2023 році в Антверпені вилучили 116 тонн кокаїну. Проте правоохоронцям зазвичай вдається виявити лише десятину частину цього вантажу. Їх маскують під продукти, що швидко псуються: зберігають у контейнерах з-під свіжих фруктів та оперативно вивантажують. Обстежити кожен товар на набережній, завдовжки в 160 кілометрів, непросто. До того ж кокаїнові банди докладають багато зусиль, щоб цього не допустити. 

Засилля насильства у Брюсселі

Центром поширення наркотиків, що йдуть з Антверпена, став Брюссель. Тут банди вербують нелегальних мігрантів, неповнолітніх та наркоманів. Вживання кокаїну на вулицях бельгійської столиці стало поширеним явищем. З початку лютого у Брюсселі вже шість разів зчинялася стрілянина, яку пов’язують з незаконним обігом наркотиків. Торік унаслідок нарконасильства тут загинуло сім людей. Ще 131 особу було травмовано. За даними правоохоронців, найбільший вплив у Брюсселі мають мафіозі з Албанії та французького Марселя. Поліція вилучає наркотики та заарештовує торговців забороненими речовинами майже щодня. Але дилери постійно повертаються. 

27 лютого влада Брюсселя оприлюднила план боротьби зі злочинністю. Він передбачає створення місцевих оперативних груп, щоб дати лад у «гарячих точках» по всьому місту. 

«Наша мета ясна: розірвати це порочне коло насильства і принести спокій у залучені райони», — заявила на пресконференції директорка організації «Безпечний Брюссель» Софі Лаво. 

peredplata