Саудівська Аравія хоче повністю знести Росію з нафтового ринку світу

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає: 

-Саудівська Аравія відмовилася від пропозиції Москви щодо проведення подальших переговорів ОПЕК з Росією і відкупорює свої нові гігантські нафтові родовища, зазначив у вівторок, 10 березня глава Міненерго королівства Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Сальман.

Починаючи з квітня державна нафтова компанія королівства Saudi Aramco збільшить видобуток нафти на 26% – 30%, заявив глава корпорації Амін Нассер.

Нові поставки в обсязі 2,6 млн барелів на день відправляться на експорт з рекордними в історії знижками. Як оголосила Saudi Aramcо в неділю, вони складуть 6 доларів за барель для Азії, 7 доларів – для США і 8 доларів – для Європи, де саудівська нафта конкурує з російським сортом Urals.

Нафта марки Arab Light – найпопулярніший сорт Saudi Aramco – буде доступна європейським клієнтам за ціною на 10,25 долара дешевше Brent. Як мінімум два великих клієнта Саудівської Аравії вже запросили на 30-50% більше поставок в квітні через знижки, повідомили Bloomberg джерела на ринку.

Додаткові обсяги саудівської нафти прийдуть з двох родовищ-гігантів – Khafji і Wafrа, які були раніше “заморожені”. Це поклади, які знаходяться в так званій “нейтральній зоні” на кордоні Саудівської Аравії та Кувейту.

Робота нових родовищ здатна доcтавляти на світовий ринок ще 500 тисяч барелів на добу. Подолати таку потужну конкуренцію Росії не під силу, вважають фахівці енергетичної галузі.

Світлина від Rostyslav Demchuk.
 
 
 

peredplata