Москаль проти “Курятника”

Mikheil Saakashvili

 нещодавно публічно назвав друга Володимира Зеленського, спонсора його президентської кампанії, партії “Слуга народу” та 95-го кварталу Іллю Павлюка головним контрабандистом країни. Так ось: працюючи в 2011-2012 роках першим заступником голови парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю та корупцією, я зробив чимало звернень до правоохоронців і навіть, прости Господи, до Януковича щодо цього персонажа. Написав і зараз пану Зеленському – раптом він просто не знає, хто є хто в його оточенні? Текст звернення подаю повністю нижче, бо пошта в Офіс президента щось погано ходить.

Президенту України
ЗЕЛЕНСЬКОМУ В.О.
Шановний Володимире Олександровичу!
Обставини вже вдруге змушують мене звернутися до Вас із відкритим листом щодо «контрабанди» на кордонах України. Мабуть першого листа, де мною вказувалися 10 пунктів, на які потрібно терміново звернути увагу та вжити відповідних заходів — Ваші підлеглі Вам не показали.
Разом із тим, складається враження, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль також вступив «в долю» з контрабандних оборудок. Замість того, щоб навести лад та покращити роботу митниці – Кабінет Міністрів України в особі Міністерства фінансів України пішов шляхом введення громадян України в оману, повідомивши про начебто різке зростання митних платежів та зборів за червень 2020 року. Але це «зростання» сталося через те, що всім митницям було зменшено план надходження до бюджету, тобто план встановлювався станом на кінець місяця за фактичними надходженнями до митниці.
Наприклад, якщо у травні 2020 року план Закарпатської митниці складав 499 260 тис. грн., то на червень Міністерство Фінансів України встановило його в розмірі 443 028 тис. грн. Але, ані Кабмін, ані Мінфін не вказують, що за перше півріччя 2020 року жодна з митниць України насправді не виконала плану. Так, невиконання плану за 1-е півріччя 2020 року Закарпатською митницею складає ( – ) 212 282 тис. грн. І навіть «італійські макарони», «кава, лосось і хамон», героїчною перемогою над якими Ви так пишалися, не допомогли виконанню поставлених задач!
В Україні відсутній Керівник Державної митної служби України. Різні групи впливу мають свого кандидата на дану посаду, а керівник фракції «СЛУГА НАРОДУ» Давід Арахамія з усіх сил намагається проштовхнути до керівництва ДМСУ афериста Олександра Щуцького (Чорноморська регіональна митниця), який обіцяє взяти всю фракцію «СЛУГ НАРОДУ» на пожиттєве грошове забезпечення.
І найголовніше, що трапилося за минулий тиждень, це виступ Міхаїла Саакашвілі на одному з телеканалів, де він, відповідаючи на неодноразові питання Олександра Дубінського щодо озвучення прізвища «головного контрабандиста України», чітко вказав на Іллю Павлюка. Який, до речі, пане Президенте, є Вашим товаришем, другом та братом, а також саме тією людиною, яка протягом багатьох років приносила сумки з грошима на розвиток «Студія «95 квартал», була основним спонсором Вашої президентської компанії, а також спонсором Партії «СЛУГА НАРОДУ» на виборах до Верховної Ради України.
Чому у Вас не виникло запитання, звідки у людини, яка ніколи ніде не працювала, взялися такі великі гроші, які він роздає наліво та направо?
Ілля Павлюк має так зване «поганяйло» — «Курятник». Це від того, що він колись купив невеличку птахоферму у Чернівецькій області, де було всього 10 курей. Але завдяки контрабандному ввозу курятини з країн ЄС, він через начебто власну продукцію легалізував сотні тисяч тон контрабандної курятини.
Також І. Павлюком було засновано три фірми — ТОВ «Букпромсервіс», ТОВ «Вісбо» та ТОВ «Грінтес». Дані фірми за 2011 рік завезли в Україну контрабанди на суму, що в кілька разів перевищує бюджет Чернівецької області. Водночас, за даними Державної податкової служби України, дані ТОВ сплатили податків до державного та місцевого бюджету в таких розмірах:
ТОВ “Букпромсервіс”, до державного бюджету України – 141 грн. 32 коп., до місцевого бюджету Чернівецької області – 3 грн.20 коп.; ТОВ “Вісбо” до державного бюджету – 180 грн. 09 коп., до місцевого – 2 грн. 49 коп; ТОВ “Грінтес” до державного бюджету – 0,00 грн; до місцевого – 51 коп.
Наразі відомі дев’ять схем незаконного ввезення товарів на територію України.
Одна зі схем, за якою й працює Ілля Павлюк – це підміна інвойсів. Спочатку товар завозиться на ліцензійні склади — це село Дорнешти Сучавського повіту (Румунія), м. Томашів, Люблянського воєводства (Польща), а також ліцензійні склади в Угорщині, Молдові та Придністров’ї . Ліцензійні склади і митниці даних країн оформлюють правильні інвойси, в яких вказується фактичне найменування товару, його ціна та кількість. Але фірми, які належать І. Павлюку, при заїзді на територію України на нейтральній смузі міняють інвойси, в яких, незважаючи на реальне найменування продукції, постійно вказується одна і та сама товарна позиція — гіпсокартон».
В 2011 році, коли я працював на посаді першого заступника голови парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, я направив 50 депутатських запитів та звернень щодо вкрай негативної ситуації на митницях України. В своїх зверненнях до Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Державної митної служби України, Податкової міліції, я просив зробити дуже просту річ, яка поклала б на лопатки всю контрабанду в Україні. А саме — по наведених мною фактах порушити кримінальні провадження, в ході яких провести звірку розмитнених товарів на території України з митницями Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі, Молдови. Однак цього зроблено не було, і контрабанда як процвітала так і процвітає.
Працюючи Головою Закарпатської ОДА, я повторно намагався добитися проведення митних звірок і звернувся з цього приводу до керівника Державної митної служби України Романа Насірова, але одразу ж після цього Урядом було подано подання до Президента щодо мого звільнення з посади.
Коротко нагадаю фабулу справи. 3 лютого 2011 року співробітники Антикорупційного бюро Румунії затримали весь особовий склад пункту пропуску «Сірет» (Румунія), у кількості 75-ти осіб. Підставою для цього стали підмінені інвойси з України на товар, який ввозився до Румунії. Однак Державна митна служба України не надала румунській стороні офіційні інвойси, що суттєво ускладнило притягнення митників та прикордонників до кримінальної відповідальності.
На моє прохання Антикорупційне бюро Румунії надало мені 50 інвойсів щодо вивезення з Румунії товару фірмами, підконтрольними Іллі Павлюку. Частина зазначених інвойсів була опублікована мною на моєму офіційному сайті, однак незважаючи на це – кримінальні справи порушені не були, звірку між митницями так ніхто і не зробив.
Надаю посилання на чотири публікації, що стосуються даного питання, і прошу вважати дану інформацію повідомленням про вчинення кримінального правопорушення власником ТОВ «Букпромсервіс», ТОВ «Вісбо» та ТОВ «Грінтес».
Про результати розгляду та вжиті заходи реагування прошу повідомити в термін, визначений чинним законодавством України.
Додаток: статті опубліковані на офіційному сайті MOSKAL.IN.UA на 34 арк.:
З повагою,
Депутат Закарпатської
обласної ради Геннадій МОСКАЛЬ
Зображення може містити: 1 особа, крупний план
 
 
 
Геннадій Москаль і Ілля Павлюк народилися у сусідніх селах на БУКОВИНІ у Заставнівському районі . Москаль – у Задубрівцях, Павлюк – у Ширівцях. Але шляхи їх розійшлися. Павлюк став порушником законів. Москаль став генералом міліції, який ловив порушників. Але не впіймав… 

peredplata