Найбагатше село в Україні, де немає жодного 1-поверхового будинку./

 

У Закарпатській області, в декількох кілометрах від румунсько-українського кордону знаходиться село Нижня Апша. Коли опиняєшся в ньому, створюється враження, що вулиці аж надто «не наші». У цьому населеному пункті будинки будуються з умовою «хоч на одну цеглину, але мій будинок повинен бути вище».

 

Саме тому в селі не зустрінеш жодного будинку, який мав би менше двох поверхів. Як би смішно це не звучало, але люди живуть за принципом «а що люди скажуть».

Така специфічна забудова почалася ще з кінця 1980-х років, коли українські румуни отримали можливість виїжджати за межі країни на заробітки. Більшу частину грошей вони вкладали в будівництво своїх хоромів.

У селі немає будинку, в якому менше 10-15 кімнат, а є такі палаци, в яких налічується до 60 кімнат. Використовуються тільки найкращі будматеріали.

 

Хорошим тоном вважається, якщо у господарів є басейни, оранжереї, сауни. Там навіть магазини виглядають як величезні 2-3-поверхові будинки, щоб не псувати архітектурний ансамбль. Правда, більшість жителів знаходяться досі на заробітках в Росії або Європі.

Що тільки не придумають люди, аби лише вразити оточуючих. 

peredplata