Іще один удар по “Газпрому”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Литва цілковито унезалежнилась від російського газу. Пердувало цьому введення в експлуатацію гігантського плавучого танкерa – терміналa “Independence” для скрапленого газу, який Литва вже вже кілька років поспіль купує y США. Останнім цвяхoм в домовину імпорту російського газу стало завершення будівництва газогону Gas Interconnection Poland–Lithuania (GIPL), який сполучає Литву і Польщу. Таким чином побудова газопроводу посилить енергетичну безпеку Європейського Союзу, приєднавши країни Балтії і Фінляндію до загального газового ринку ЄС.
Успішна реалізації цього проєкту покладає край енергетичній ізоляції Литви, Латвії Естонії і Фінляндії від інших країн ЄС та усуває з ринку цього регіону трейдерів російського газу. Весь трубопровід довжиною 165 км до кордону Польщі вже заповнений газом. Очікується, що GIPL буде запущено у 2022 році через лічені тижні.
Загальна вартість проекту GIPL становить близько $500 млн, з яких понад 60% надала Європейська комісія.
“Незважаючи на глобальні та локальні виклики, ми реалізували наш план та стратегічний енергетичний проект Литви на 116 мільйонів доларів. До кінця 2021 року ми завершили будівництво трубопроводу GIPL. Проект GIPL увійде в історію енергетичної незалежності Литви, оскільки давно запланована інфраструктура нарешті забезпечить інтеграцію балтійського газового ринку в європейський газовий ринок, підвищить енергетичну безпеку та створить нові можливості для Клайпедського газового терміналу та технічні передумови для зеленої трансформації”, – заявив Нямунас Бікнюс, голова системного оператора Amber Grid.
Таким чином на газопроводі “Ямал-Європа”, який пролягає через усю Білорусь і веде до Польщі та Німччини можна сміливо ставити масний хрест. А труби довжиною у 1000 кілометрів (402 км по території Росії і 575 км по теренах Білорусі) невдовзі можна здавати на металoбрухт.
На зображенні може бути: на відкритому повітрі
 
 
 
 
 
 

peredplata