Бачив ще Хотинську битву 1621 року: на Буковині росте дуб, якому 600 років

На Буковині росте дуб, якому 600 років
 Зростає дерево на території держлісфонду Колінківецького лісництва Сокирянської філії ДП «Ліси України». Його занесено до реєстру «Стародавні дерева України».
 Дерево-велетень має висоту 22 метри і обхват стовбура майже 10 метрів. Розмір крони – 24 метри, повідомляє Подільський лісовий офіс.
Цей дуб є свідком видатних історичних подій, що визначали долю Європи. Він бачив воїнів європейських держав, що йшли на Хотинську битву 1621 року змагатися з Османською імперією. Біля нього у Першу світову прокладали Брусиловський тракт.
Працівники Колінківецького лісництва поспілкувалися з місцевими старожилами. Ті розповідають легенди про дуба. Кажуть, що колись на місці, де росте дерево, була ціла алея. Виросла вона завдяки самосіву.
 У 2018 році під час сильної грози у 600-річний дуб влучила блискавка. Дерево вистояло. Але від вогняного удару відійшла кора і вздовж стовбура утворилася смуга оголеної деревини.
Біля дуба лісівники збудували православну капличку. Поруч є криниця з холодною джерельною водою.
 За народним повір’ям, дуби-старожили мають цілющу енергетику, яка додає сили, наснаги досягти бажаного тому, хто відпочиває під кроною дерева.
 
Джерело: Чернівецька обласна рада
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata