Росія натякає на “приєднання” Придністров’я: що робитиме Україна і чим це нам загрожує

У Тирасполі на 28 лютого призначено “з’їзд депутатів усіх рівнів так званої Придністровської Молдавської Республіки”. На цих зборах може бути озвучено “прохання від імені громадян, які проживають на лівому березі Дністра”, прийняти Придністров’я до складу Росії”.

Вже наступного дня, 29 лютого, про це “прохання” нібито оголосить президент РФ Путін у своєму зверненні до Федеральних зборів, які потім у прискореному порядку ухвалять рішення задовольнити “прохання, що надійшло”.

Хоча так званому керівництву невизнаної “республіки” невигідно саме зараз йти на ескалацію, але зважаючи на “адекватність” дій російського керівництва – на майбутньому зібранні місцевих “депутатів” усе може статися.

“Масла у вогонь” додає і нещодавня заява міністра закордонних справ РФ Лаврова про те, що “Москва не залишить у біді своїх громадян, які мешкають у Придністров’ї”.

Про те, як Росія може зовсім скоро анексувати Придністров’я та що це значить для України, Молдови та ЄС, – у матеріалі OBOZ.UA.

Підготовка до анексії

“З’їзд депутатів усіх рівнів”, які на 28 лютого збираються у Тирасполі, може прийняти чергове звернення про входження цього фактично окупованого росіянами регіону Молдови до складу РФ.

Відмінність від попередніх звернень може бути у тому, що цього разу Кремль поставиться до нього позитивно. Як відомо, до цього часу протягом багатьох років Росія хоч і контролювала цю невизнану територію, але ігнорувала всі результати “референдумів” про приєднання.

Цього разу існує велика ймовірність того, що вже наступного дня після з’їзду, а саме 29 лютого, Путін у своєму посланні до Федеральних зборів буде рекомендувати погодитися з цим проханням.

Офіційна Молдова та ГУР України коментують, що, мовляв, немає підстав вважати, що ситуація в регіоні може погіршитися. Як заявили в ГУР, депутати невизнаного Придністров’я не планують 28 лютого 2024 року звертатися до Путіна з проханням “взяти” їх до Росії.

“Поширення інформації про начебто такі наміри має всі ознаки свідомої дезінформаційної кампанії з метою дестабілізації ситуації в регіоні”, – зазначили в ГУР.

Та все ж після лютого 2022 року, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну, статися може все що завгодно. Якщо і не саме цього дня, то в найближчому майбутньому.

Адже Кремль вже певний час досить активно розганяє анти-Молдовську хвилю. Наприклад, нещодавно у Тирасполі відбувся мітинг проти так званого економічного тиску Молдови, який мав на меті “показати, що народ Придністров’я в єдиному пориві засуджує владу Кишинева”. Досить органічно тут виглядає і заява Сергія Лаврова про те, що “Москва не залишить своїх громадян, які мешкають у Придністров’ї, у біді”.

Нагнітає ситуацію і так званий президент невизнаного Придністров’я Красносельський:

“Ситуація у сфері безпеки турбує. Ми привернули увагу міжнародної спільноти до проблеми підготовки диверсійних груп на молдавській території, надіслали низку звернень. Жодних адекватних реакцій ні від Кишинева, ні з боку ОБСЄ поки не було. На жаль, відбувається збільшення мілітаризації та агресії в сусідній Молдові”.

Що це дає Росії

Якщо прохання придністровців цього разу таки буде задоволено, то Путін зробить те, що він полюбляє найбільше – створить черговий палаючий псевдоанклав на чужій території, аби тримати своїх сусідів та Європу у стресовому стані. Якщо Україна і Молдова в майбутньому стануть членами ЄС, всередині союзу буде ще одна “ракова пухлина”, підконтрольна Кремлю.

Після такого “приєднання” Росія прагнутиме за прикладом Криму пробити так званий сухопутний коридор до Придністров’я. Це означає, що український південь чекає масштабний наступ росіян.

У день появи новини про майбутній з’їзд у “ПМР” заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв заявив про те, що Одеса повинна рано чи пізно повернутися до Росії, натякаючи у такий спосіб на плани агресора щодо окупації півдня України. Захоплення Одеси та півдня – давня мрія Путіна, який прагне відрізати Україну від Чорного моря та експортного коридору, що матиме катастрофічні наслідки для економіки.

“ПМР” – зброя у руках Путіна

Нині важко остаточно передбачити, яким насправді буде наступний крок Москви. Може Росія піде на визнання незалежності “ПМР” за прикладом Абхазії і Південної Осетії, які після російсько-грузинської війни 2008 року були визнані так званими незалежними державами, але не включені до складу РФ.

Або все ж Путін ухвалить рішення включити Придністров’я до складу Росії за прикладом окупованих областей України. Так чи інакше, але “ПМР” стає такою собі зброєю у російських руках, якою Кремль дедалі активніше буде погрожувати Молдові, Україні та ЄС. Це буде ще одна гаряча точка посеред Європи, аби агресія проти України ще більше розмивалася в інформаційному просторі.

Молдова під ударом просто зараз

Про загрозу для України, яка з’являється після можливої анексії “ПМР”, ми вже зазначали: росіяни планують щонайменше спробувати пробити сухопутний коридор до свого анклаву. Але це загроза на майбутнє. Чого не скажеш про Молдову, у якої проблеми можуть спалахнути вже найближчим часом.

“Придністровського угруповання цілком достатньо, щоб реалізувати операцію із захоплення Молдови та силової зміни влади в Кишиневі”, – вважає військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко. – Наприклад, “ПМР” може захопити аеродром Меркулешті, для виходу на Бельці та відрізання північної Молдови від центру. Це дозволить перерізати основні траси та блокувати під’їзди до Кишинева.

При цьому на цю лінію може бути перекинутий обмежений контингент, оскільки південь – переважно проросійський гагаузький регіон. Так, утримання Кишинева, у разі відсутності допомоги третьої сторони, протягом тривалого часу неможливе, особливо з урахуванням вже розміщеної в Молдові російської агентури. У результаті до влади приходять проросійські сили і після проведення зачистки буде розгорнута невідворотна мобілізація. Також ми втрачаємо Молдову як євроорієнтованого сусіда.

Транзитом до Молдови почнуть прибувати російські “туристи” подвійного призначення. Протягом 3-4 місяців може бути сформоване угруповання до 30 тисяч, достатнє для створення проблем. Це змусить ЗСУ стягнути до Одеської, Вінницької та Чернівецької областей додаткові сили для попередження загроз – тобто сковуючий ефект збільшиться в рази.

Втім треба зазначити, що нині біля Придністров’я відсутні ознаки формування наступальних угруповань”, – підкреслив Олександр Коваленко.

Чекати можна чого завгодно

“Чекати від психічно неврівноваженої людини можна чого завгодно, тобто логіка і дії Путіна – це речі, які ніколи не перетинаються, тому я б нічого не виключав. Йому сьогодні потрібно демонструвати свою велич, що він плює на міжнародне право, на Європу, на всіх західних лідерів і робить те, що йому заманеться”, – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко.

“Для Придністров’я російська анексія означатиме, що воно опиниться в такій економічній блокаді, що дуже швидко попроситься або назад до Молдови, або вперед до України. Бо якщо є бажання поставити його на коліна, то треба просто закрити кордони, і тоді все те, що виробляється на цій території та поки що через Молдову і Румунію йде в ЄС, миттєво припинить своє існування, а відтак закінчиться цей режим у “ПМР”. Чи хочуть вони цього? Безумовно, що ні.

Повторюю ще раз: ми зараз навряд чи зможемо сказати, що там у голові цього напівбожевільного фюрера. Якщо раптом справа піде до якихось загострень, ну тоді я думаю, що у нас не залишиться нічого іншого, як отримати контроль над селом Ковбасна, в якому зберігаються десятки тисяч снарядів.

Російські війська, які охороняють склади, – нечисленні, тож вони не будуть проблемою для ЗСУ. Звичайно, це станеться тільки тоді, коли Україні будуть загрожувати. Це може бути обстріл або якась інша провокація. Тоді, без сумніву, Україна повинна вжити заходів для своєї безпеки. Тобто ми повинні бути готові до будь-яких негативних сценаріїв”, – зазначив Володимир Огризко.

https://news.obozrevatel.com/ukr/abroad/chergove-okupatsijne-zagostrennya-putina-rf-planue-zahoplennya-pridnistrovya-yaki-zagrozi-dlya-ukraini-moldovi-ta-es.htm?utm_source=wpush&utm_medium=push&utm_campaign=webpush

peredplata