Сьогодні – мучениці Євдокії: прикмети та заборони

У православному календарі це день вшанування пам’яті преподобної мучениці Євдокії Іліопольської, ігумені.

Також свято мали інші назви, а Євдокія – прізвиська: “Авдотья”, “Авдотья Плющів”, ​​”Євдокія-плющів”, ​​”Євдокія Свистунья”, “Новичок”.

 

 
Святу навіть називали веснянкою, бо за старим стилем це був перший день весни і починали співати веснянки.

Слід сьогодні тепліше укутуватись, бо Свистунню святу назвали не просто так. А тому, що дмухали дуже сильні вітри, вони прямо свистіли. У ліс краще не ходити, бо прокидаються дикі звірі. А слово «Плющівка» походить від «плющити», сніг і лід роздирало на клаптики. До речі, якщо взяти сніг і дати йому розтанути сьогодні, то тала вода матиме особливу цілющу силу.

Цей день також вважався жіночим святом у багатьох місцях. Якщо у вас є вівця, то сьогодні необхідно замовити молебні перед іконою Євдокії, щоб вона підтримала вас у важливі життєві моменти. Також сьогодні є звичай обов’язково подавати милостиню. Так ви подасте не лише за себе, а й за померлих родичів. Це хороший і добрий спосіб заслужити на прощення. Ангели радіють вашій доброті, а померлим простяться гріхи. Але подавати милостиню, щоб бачило якнайменше людей. Добра справа має бути скромною, а значить хвалитися не слід.

Сьогодні бажано відвідати перукаря, сауну чи косметолога, купити новий одяг. Якщо ви хочете зустріти нового друга, потрібно дати притулок бездомному собакі або коту. Також сьогодні потрібно висаджувати капустяну розсаду, щоб вона не постраждала від морозів, які ще можуть повернутися.

Вагітним жінкам для здоров’я малюка потрібно вийти на світанку на гірку, зняти верхній одяг і показати живіт сонцю, що сходить. Потім хреститися і піти, тричі озираючись. Якщо ви хочете вийти заміж цього року, то потрібно піти на відкриту галявину, де вітер дме найбільше, і попросити його насвистіти хлопцеві, що настав час йому злазити з грубки і йти свататися. Потім покрутитися навколо своєї осі, щоб показати красу, зняти стрічку з коси і пустити її за вітром.

Що не можна робити 1 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити – це сваритися. Вважається, що тоді можна не помиритися до Великодня. Не слід лихословити, пліткувати, відмовляти в допомозі і тому, хто просить у милостині – тяжкість гріхів померлих родичів впаде на скупого.

За народними прикметами цього дня не радять позичати гроші, займатися рукоділлям – воно не залагодиться, а після заходу сонця 1 березня не можна стригти нігті.

peredplata