Емануель Макрон спритно відбирає у Пентагона його ініціативу “Рамштайн”

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-Слухайте, той Макрон, неначе, з цепу зірвався…
Ще не встигли згаснути дебати після зустрі лідерів 20 країн ЄС у Парижі, які відбулись там минулого тижня, та обговорення сьогоднішнього візиту Емануеля Макрона до Праги, як він демонструє світові вже новий сюрприз.
На 7 березня офіційний Париж запрошує взяти участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони союзних з Україною держав ЄС і Північної Америки у відеодебатах стосовно активізації допомоги Україні. Таким чином президент Франції Емануель Макрон спритно відбирає у Пентагона його ініціативу “Рамштайн” і перетворює цей переговорний формат з кволої кількості в активну і динамічну якість. Схоже, що формат “Рамштайн” вже відживає своє і на його зміну з’являються нові переговорні майданчики.
Франція запросила міністрів закордонних справ та оборони ключових країн-союзниць України, генсека НАТО Єнса Столтенберга й високого представника ЄС Жозепа Борреля взяти участь у відеоконференції 7 березня, щоб продемонструвати “єдиний фронт” і виробити конкретні пропозиції щодо посилення підтримки Києва.
Про це повідомляє агентство Reuters, яке ознайомилося із відповідними запрошеннями від імені глав МЗС та міноборони Франції.
За словами дипломатів, на відеозустріч запрошений також глава МЗС України Дмитро Кулеба. А от президент Молдови Майя Санду прибуде до Парижа особисто!
Як пише Reuters, у запрошенні йшлося про те, що на зустрічі будуть розглянуті шляхи прискорення надання ключових можливостей, зокрема, постачання та виробництва артилерійських снарядів, а також організація системи, яка дозволить партнерам поліпшити способи вивільнення своїх запасів боєприпасів та створити нові опції для ракет середньої і великої дальності.
Крім цього у запрошенні наголошується, що, “не стаючи стороною конфлікту”, учасники зустрічі також вивчатимуть можливості підтримки через кіберзахист, розмінування, охорону кордону з Білоруссю та координацію виробництва й технічного обслуговування обладнання в Україні та імовірну відправку в Україну небойового контингенту, що, на думку французьких посадовців, є можливим.
Ще однією темою, яка буде обговорюватися завтра, є підтримка країн, яким безпосередньо загрожує Росія, зокрема, сусідньої з Україною Молдови. Саме тому у четвер президент Молдови Мая Санду прибуде до Парижа для окремих переговорів з президентом Франції Емманюелем Макроном.

peredplata