Невідома Буковина: 5 маловідомих фактів

 
1. Назва Буковина походить від слов’янського слова “бук” – буковий ліс або букова земля. Це був один із найкращих коронних країв Австро-Угорської імперії з багатими нивами, буйними луками, могутніми гірськими хребтами, романтичними річковими долинами. Його площа налічує 10 441 квадратний кілометр. Найдовша відстань із заходу на схід – 95,7 кілометра, а з півночі на південь – 168,7.
2. Буковина розташована у помірній північній зоні й має континентальний, трохи різкий клімат із суворою зимою, що триває до п’яти місяців, короткою весною, дуже гарячим літом і переважно гарною осінню. Середньорічна температура коливається від 5,5 градуса тепла в горах і восьми градусів на низині. Екстремальні температури піднімаються влітку до 35 градусів тепла і опускаються взимку до 30 градусів морозу. Найбільша кількість опадів випадає у долинах Черемошу, найменша – біля Кіцманя. Сніговий покрив зберігається у передгір’ї від 120 до 140 днів, у горах – від 180 до 200 днів на рік. На один ясний день припадає в середньому 18-22 хмарних. Найчастіше град випадає у місцевості між Дністром та Прутом. Найбільш багатим на град є липень.
3. Буковина є дуже родючим краєм. На місцевості між Дністром і Прутом знаходяться дві третини загальної площі орних земель. Тут вирощують жито, пшеницю, овес, просо, рапс, картоплю, кормовий буряк, конюшину, сочевицю, коноплю, льон, тютюн, фенхель, мак. Найважливішою культурою є кукурудза. На городах буковинці також садять кольорову капусту, спаржу, салат, дині. У садах ростуть переважно сливи, яблуні, груші, черешні, вишні, грецькі горіхи. Біля Глиниці, Старої Жучки та Репужинців успішно розвивається виноградарство.
4. Буковина – один із найбагатших на ліси країв Європи. Майже 44% всієї території покрито лісом. 99 092 гектари припадає на листяні ліси, 337 790 – на хвойні, 10 985 – на середні та низькоствольні. Найважливішими породами дерев є червоний і білий бук, дуб, клен, вільха, липа, береза, тополя, верба, акація, горобина, кінський каштан, смерека, ялина, сосна, кедр, модрина.
5. На Буковину завезли племінних тварин із австрійських гірських земель. У Радівцях у 1792 році заснували державний кінний завод, де німецькі колоністи вирощують розкішну породу коней. Всього в краї налічується 50 900 коней, 180 000 овець, 132 000 свиней. Буковинці також вирощують домашню птицю: курей, гусей, качок, цесарок, індичок.

peredplata