Казка острова фініків та олив

«ОАЗІС ТРЕВЕЛ УКРАЇНА”  працює на ринку з 1998 року. Нині це провідний оператор по Тунісу.

«ОАЗІС ТРЕВЕЛ УКРАЇНА» — надійна компанія, яка дорожить своєю репутацією, діловими стосунками з партнерами та клієнтами.

 Компанія працює тільки з кращими готелями на узбережжі. «ОАЗІС ТРЕВЕЛ УКРАЇНА» постійно розвивається.

Під час сезону 2018  до Тунісу «ОАЗИС ТРЕВЕЛ УКРАЇНА» передбачає здійснювати по 14 чартерних  рейсів на тиждень – з Києва та з інших міст України. Також двівчі на тиждень можна буде прилітати безпосередньо на острів Джерба.

Адреса: 04071, Україна, м.Київ, ул. Почайнинська 25/49 (вхід з вул. Нижній Вал). Ст. метро “Контрактова Площа”

Телефон:+38 0(44) 425-96-36. Факс:+38 0(44) 425-96-33. E-mail:info@oasis.com.ua

Прес-тур групи українських журналістів  на острів Джерба, що в Тунісі, припав на кінець травня. Сезон відпочинку в цій країні розпочинається  в квітні і триває до листопада.

Поїздку організував і здійснив туроператор „ОАЗІЗ ТРЕВЕЛ УКРАЇНА”. До речі, останні настанови і побажання перед вильотом нам надавав керівник компанії Каіісі Рафік бен Махмуд.

Острів Джерба – південний морський курорт Тунісу площею 538 кв. км та узбережжям довжиною 120 км.

Подейкують, що відкрили острів фінікійці близько 2000 років тому. З острова возили дуже дорогу пурпурну фарбу, яку видобували з морських молюсків. Пізніше його захоплювали карфагеняни, римляни. Останні збудували кам’яну дорогу на перешийку, яка досі називається римською та з’єднує Джербу з материком (фото).

Кажуть, що Туніс неможливо збагнути, не відвідавши Джербу. Певно,  так воно і є. Як розповідав  наш гід Салім, працівник приймаючої туристичної компанії TTS, саме на острові Джерба німфа Каліпсо нагодувала Улліса (Одісея) лотосами, від яких забув мандрівник про все на світі на довгі роки. Щоправда, за лаври прихистку Калліпсо досі змагаються й інші острови.

Дивним чином ми також, як давні мандрівники, забули про плин часу. Тут якось повільніше він тече. Мальовничі барвисті пейзажі, природа, тепле море і сонце діють магнетично, заколисують, чарують, заспокоюють. Кудись далеко тікають проблеми.  Думаєш лишень про приємне і радісне. Можливо, це наслідок приязності і доброзичливості місцевих мешканців,які завжди спокійні, ніколи й нікуди не поспішають.  Їх на острові живе всього 120 тисяч. Тут на диво мало автівок, не гамірно на вулицях, окрім хіба що ринків.

В Тунісі, яків нас, цвітуть мальви й чабрець, а ще – кущики з квітами, схожими на чорнобривці. І гостинні тунісці, як і українці. Красномовний тому доказ – зустріч з комерційним директором готелю «EDEN STAR 4*»у м. Зарзіс Мохамедом Бен Мансуром, який на знак поваги до України підняв над головним входом готелю подарований журналістами прапор України (фото). А ще висловив надію на те, що українці поряд зі французами, німцями, чехами теж полюблятимуть відпочивати на Джербі. За 8 днів враження від Тунісу і острова були настільки неймовірними, що не хотілося залишати острів і мабуть, кожен з нас мріяв про повернення сюди.

 

Організатори подбали про те, щоб ми побували в найцікавіших і найпривабливіших куточках острова і в пустелі Сахарі.  Знайомлячись з історієюі традиціями, переконались, як гармонійно тут поєднуються африканська і європейська культури, особливо французька. Адже Туніс до 1957 року був колонією Франції.

Ми відвідали два чудових етнографічних музеї, традиційний східний ринок столиці Джерби, міста Хумт-Сук, подорожували морем на піратському кораблі до «острова фламінго», познайомилися з побутом троглодитів – мешканців земляних печер, а також берберського селища високо в горах, побували на величезному солоному озері Шот Ель Джерід площею 7 тисяч кв.км з покладами цінноїї морської солі, яку експортують до Франції. Ми побачили, як бербери дбайливо збирають прісну воду, як вони люблять і цінують свої дерева життя – оливу та фінікову пальму, як бережно ставляться до свого брата меншого – верблюда, чи не найдорожчої в світі тварини. До слова, у Тунісі росте 60 млн олив та 80 млн фінікових пальм. Сьогодні Туніс посідає І місце в світі з експорту оливкової олії.

Пальму теж всюди використовують.  Фініки тут – найкращі у світі. З листя плетуть кошики, меблі, циновки, як у нас з верболозу. Деревина також йде в діло. Нею і стелю можна перекрити, як здавна роблять корінні мешканці країни – бербери.

Ми катались на джипах в Сахарі – маршрутом раллі Париж-Даккар та відвідали серед пустелі місця зйомок кіноепопеї «Зоряні війни» Джорджа Лукаса. Досі там збереглися декорації планети Татуїн, названої як однойменне селище. Поїздку на верблюдах серед барханів особисто я запамятала найбільше, бо це справді щось надто незвичайне. Там, наодинці з піщаною бурею, високими сипучими барханами почуваєшся самітником, піщинкою пустелі, замислюєшся над сенсом буття.

Піски мені нагадали сніг. Вітер так само перемітає білий пісок через дорогу, обмежуючи водієві огляд дороги. А крім того пісок потрапляв у очі, рот, ніс, у взуття, – дарма що нас одягли в спеціальне вбрання погоничів верблюдів (фото).

 

У м. Зарзіс познайомились з традиційним джербійським житлом –мензелем, дуже схожим на гуцульську гражду. А ще в цьому комплексі прогулялись фермою, на якій живе близько 800 найбільших у світі африканських крокодилів.

Побували в райському куточку серед пустельних гір – в оазисі Шебіка  з пальмами і водоспадом біля підніжжя гори Джебель-Ель-Негуб.

Готель Radisson Blu Palace Resort&Thalasso 5*  в Зарзісі надав можливість спробувати кілька процедур талассотерапії (лікування морською водою), зокрема, купання в басейні з підігрітою морською водою, хамам, гідромасаж та обгортання водоростями.

Докладно про талассотерапію можна прочитати в інтернеті. А до честі туроператора «ОАЗІС ТРЕВЕЛ УКРАЇНА» слід зазначити, що співпрацюють вони з кращими готелями Тунісу і, зокрема, Джерби. В цьому ми змогли переконатись під час подорожі, відпочиваючи у 7 готелях.

І ще одна важлива деталь. Середземноморська вода в травні вже прогрівається до 22 градусів. Тож цілком підходить для купання. Іноді в цей час дошкуляють вітри. Але це перешкода тимчасова. Зате під час захопливих екскурсій не виснажувала спека.

А на 8 день змогли придбати сувеніри в невеликих крамничках Зарзісу. До них можна дістатись на таксі за символічну плату від 1 до 5 динарів. (1 динар – 10 гривень).

Я для себе відкрила чимало корисного , що варто привезти з Тунісу. Тут практично можна уникнути безглуздих сувенірів. На  подарунки рідним і друзям підійдуть фініки, невеличкі керамічні вироби, оливкову олію, сумки й взуття з натуральної шкіри, натуральних тканин, косметику на основі туніської глини-тфаль, а також запашне оливкове мило, приправи й спеції, особливо, туніська харісса ( вогняна приправа з перцю чилі, оливкової олії й  часнику), без якої не обходиться жодна трапеза, халва та інші солодощі, кава і багато–багато інших приємних і потрібних подаруночків.

А головне, виберіть тур і поїдьте до Тунісу. І після першої подорожі захочете повернутись сюди знов. Туроператор «ОАЗІС ТРЕВЕЛ УКРАЇНА» запропонує вам різноманітні, бюджетні й елітні, варіанти. Ну, а без приємних вражень ви точно не залишитесь.

Тетяна Кратко.

Світлини Богдана Іванціва, м. Київ

 

 

 

 

 

 

 

peredplata