Особливості виконання бюджетів ОТГ, які утворені в 2019 році

В 2019 році в Чернівецькій області відбулись перші вибори до чотирьох об’єднаних громад. 30 червня було обрано голів та депутатів до Ванчиковецької та Карапчівської ОТГ, а 22 і 29 грудня – до Сучевенської та Кадубовецької відповідно. Особливістю функціонування новоутворених громад є те, що допоки вони не перейшли на прямі міжбюджетні відносини.

Однак, громади утворені в червні, нині виконують один зведений бюджет. ОТГ, де вибори відбулись у грудні, виконують бюджет кожної сільської ради окремо. Така ситуація поки характерна для майже 100 ОТГ по всій Україні. І червневі, і грудневі громади очікують затвердження оновлених Перспективних планів, де вони будуть відображені, та рішення Уряду про визнання їх спроможними. Без цього на прямі міжбюджетні відносини вони не перейдуть.

Органи місцевого самоврядування відповідно до Бюджетного кодексу (ч. 2 ст. 77) мали затвердити власний бюджет на 2020 рік до 25 грудня 2019 року. Ванчиковецька та Карапчівська ОТГ зробили це, тож мають один зведений бюджет на всю громаду. У Сучевенській та Кадубовецькій ОТГ бюджети приймали ще чинні до грудневих виборів сільські ради, тож упродовж 2020 року там виконуватимуться, відповідно, два та чотири окремі бюджети. Вносити зміни до цих бюджетів може вже новообрана рада громади.

Існують також особливості у надходженнях та видатках новоутворених громад на цей рік. По-перше, вони не отримують податок з доходів фізичних осіб (ПДФО). По-друге, зазначені бюджети ОТГ будуть включені до зведеного бюджету району (а не безпосередньо до зведеного бюджету області). По-третє, не будуть отримувати базову дотацію (чи перераховувати реверсну дотацію до державного бюджету), освітню та медичну субвенції з державного бюджету. Проте такі субвенції йтимуть напряму отримувачам (у випадку медичної) або до районного бюджету (освітня субвенція, базова дотація).

Щодо такого важливого інструменту підтримки новостворених об’єднаних громад як субвенція на розвиток інфраструктури ОТГ, то тут є позитив, про що зазначає Дмитро Прокопець, радник з місцевих фінансів та управління Чернівецького офісу Програми «U-LEAD з Європою»: «Існує спільна згода Міністерства фінансів та Міністерства розвитку громад про включення всіх ОТГ 2019 року до розподілу інфраструктурної субвенції. Ці кошти надаються для формування інфраструктури об’єднаної територіальної громади, що належить до комунальної власності». Вони спрямовуються на:

  • розроблення проєктної, містобудівної та планувальної документації;
  • підвищення якості надання адміністративних послуг;
  • реконструкцію, капітальний ремонт, переобладнання, перепрофілювання будівель бюджетних установ;
  • нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць, доріг, мостів, переходів комунальної власності;
  • закупівлю транспортних засобів та комунальної техніки.

В разі затвердження змін до Державного бюджету на 2020 рік та розроблення механізму переведення ОТГ на прямі міжбюджетні відносини посеред року громади, утворені в 2019 році, зможуть отримати всі повноваження, які передбачені для ОТГ, та відповідні кошти для їх реалізації, з другого кварталу поточного року. 

peredplata