Чи допоможе новий держсекретар США Україні?

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Новий держсекретар США про Україну: “Якщо загрозою ззовні є Росія, то внутрішніми загрозами є корупція, брак інституцій, які можуть ефективно управляти країною. І ми повинні допомогти українцям з цим впоратись”.
Головним кандидатом на пост керівника дипломатичної служби США є Ентоні Блінкен. І це є дуже позитивним сигналом для України. Ентоні Блінкен – відомий у Сполучених Штатах Америки й у світі фахівець у міжнародній політиці, з українським корінням і чіткими поглядами на Україну та Росію.
Чого Україні очікувати від Блінкена на посаді держсекретаря?
Ентоні Блінкен переконаний, що більш активну дипломатію слід доповнювати стримуванням супротивників США. За його словами, “одними словами” переконати президента Росії Володимира Путіна та очільника Китаю Сі Цзіньпіна не вдасться.
“Визнання їхніх традиційних імперських сфер інтересу лише заохотить їх розширювати далі та буде зрадою суверенних націй, які потраплять під їхнє панування”, – писав Блінкен 2019 року в колонці у The Washington Post.
Ентоні Блінкен приділяє немалу увагу і окремо Україні. Так, у 2017 році він опублікував у The New York Times колонку з закликом до адміністрації Трампа погодитися на надання Україні летальної зброї. На думку Блінкена, американська протитанкова зброя змусить Путіна замислитися, чи варто піднімати градус ескалації на Донбасі або ж, “ще гірше, захопити ще один шматок країни”.
“Я підтримую надання Україні оборонної допомоги. Насправді я мав можливість написати саме про це у виданні the New York Times три роки тому”, – заявив дипломат під час сенатських слухань у вівторок, 19 січня.
“Я дуже підтримую також, щоб продовжити забезпечення України … програмою з тренування. На мою думку, це справді був успіх, коли впродовж кількох адміністрацій ми змогли ефективно тренувати і допомагати їм різними способами, і українці досягнули істотного поступу у спроможності протистояти агресії з боку Росії”, – зазначив Ентоні Блінкен.
P.S. Про так зване “українське” коріння Ентоні Блінкена. Ентоні Блінкен є правнуком єврейського письменника Меєра Блінкена (1879-1915), уродженця Переяслава і випускника Київського комерційного училища.
Зображення може містити: 1 особа, стоїть та крупний план
 
 

peredplata