Росії не можна дозволяти використовувати енергію як зброю для примушення або погрози сусідам – Байден.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає:
-Ангела Меркель розпочала робочий візит до США із зустрічі з віце-президентом Сполучених Штатів Камілою Гарріс у її офіційній резиденції, де відбувся робочий сніданок. Каміла Гарріс високо оцінила тривалу політичну кар’єру Меркель та зазначила, що це вже четверта американська адміністрація, з якою довелось працювати лідерці Німеччини.
Канцлерка Меркель у свою чергу зазначила, що вона “рада” зустрічі з Камілою Гарріс. “Я думаю, що ми дійсно можемо дуже добре співпрацювати з метою розбудови наших спільних цінностей”, – сказала Меркель.
На цій обопільній компліментарній ноті прeамбула візиту Ангели Меркель до Вашингтону завершилась. Наступною була заустріч Ангели Меркель з президентотм США Джо Байденом. Вона включила в себе обговорення таких тем: політико-економічні відносини в трикутнику “Німеччина (ЄС) – Китай – США”; боротьба з Ковідом; переваги і небезпеки завершення будівництва газогону “Північний потік – 2”, інші теми…
Сполучені Штати вже давно стверджують, що проект “Північний потік-2” буде загрожувати європейській енергетичній безпеці, збільшуючи залежність континенту від російського газу та дозволить Росії здійснювати політичний тиск на вразливі країни Східної та Центральної Європи, зокрема на Україну.
Меркель намагалася применшити розбіжності та підкреслила, що трубопровід є доповненням і не призначений для витіснення трубопроводів України з енергетичної сфери Європи. Однак диспут на цю чутливу тему завершувся, як написала амриканська преса, “дружніми протиріччями і розбіжностями позицій”.
У тому, що Ангелі Меркель не вдалось переконати Джо Байдена в доцільності газопроводу “ПП-2” Київ має подякувати американським конгресменам і зокрема сенатору Марко Рубіо.
Сенатор Марко Рубіо, республіканець із Флориди, у листі до Байдена в четвер напередодні зустрічі лідерів висловив занепокоєння тим, що трубопровід вже має економічний вплив на союзника США – Україну. Рубіо сказав, що “Газпром”, компанія, яка експлуатує “Північний потік – 2”, “вже почав скорочувати використання газопроводів в Україні”, оскільки новий газопровід наближається до завершення.
“Я закликаю вас донести до канцлерки Меркель, що існує широка двостороння підтримка у запобіганні завершенню будівництва ще одного трубопроводу, який оминає Україну”, – написав Рубіо Байдену. “Я також закликаю вас натиснути на канцлерку Меркель для підтримки України проти російської агресії”.
Президент України Володимир Зеленський в день зустрічі лідерів США та Німеччини у Вашингтоні також закликав їх “не обмінювати цінності й безпеку на економічні інтереси” та не домовлятися про Україну без України.
Відповідну заяву він опублікував на своїй сторінці у Twitter:
“Зустріч Джо Байдена і канцллерки Ангели Меркель може змінити майбутнє Європи. Цінності, принципи й безпеку не можна обмінювати на економічні інтереси. Вірю, що наші партнери США й Німеччина спільно протистоятимуть агресору, а не заохочуватимуть його.
І жодного рішення про Україну без України”, – закликав лідерів США і Німеччини Володимир Зеленський.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

peredplata