Кирило запропонував свою версію святкування 1025-річчя Хрещення Русі

Кирило запропонував свою версію святкування 1025-річчя Хрещення РусіСвяткування почнуться в Москві, потім продовжаться в Києві і завершаться в МІнську.

Глава Російської православної церкви патріарх Кирило заявив, що міжнародні урочистості з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі відкриються в липні в Москві.

\”Ми припускаємо, що урочистості розпочнуться в Москві 24 липня, в день пам\’яті святої благовірної княгині Ольги, бабки князя Володимира – можна сказати, першої християнки у владі, яка багато в чому підготувала Хрещення Русі\”, – сказав патріарх Кирило.

Він повідомив, що заплановано урочисте богослужіння в храмі Христа Спасителя, на яке запрошені голови помісних Православних церков, передбачається також, що в цей день відбудеться народний фестиваль.

Потім всі перемістяться в Київ, де відбудеться урочисте богослужіння на Володимирській гірці, біля пам\’ятника святому князю Володимиру.

Кирило також повідомив, що великий гала-концерт пройде на Хрещатику – єдиній вулиці на просторах історичної Русі, яка названа на честь події Хрещення.

Потім урочистості продовжаться в Мінську, де буде здійснено богослужіння під відкритим небом і передбачаються великі народні ходи.

Патріарх Кирило вважає важливим, щоб росіяни, українці і білоруси пам\’ятали про подію Хрещення Русі, яка визначила подальший хід історії слов\’янських народів.

БАЛОГА ВІДПОВІДАЄ КИРИЛУ

Всі ми добре розуміємо, що сьогодні церква в широкому розумінні життя – більше, ніж духовність. Особливо, якщо це РПЦ . Але остання просто вже переходить усі межі адекватності. Особливо в питанні 1025-річчя Хрещення Русі.
Може краще, щоб Кирило святкував у Москві ще й появу християнства як такого, або річницю Вірменські церкви (вона старіша за нашу)? Бо яке відношення Московія має до Хрещення Київської Русі? Правильно – ніяке.

Тому особисто я сподіваюся, що патріархи основних православних церков не приїдуть до Москви, якщо Україна в особі церкви, влади, опозиції і громадськості запросять православних ієрархів до нас, і за одне ми створимо умови, щоб в цьому році почався процес створення єдиної Української Православної Церкви. Час для цього настав і нас підтримають всі (зрозуміло – за винятком Кирила).

Вважаю, що Янукович в цьому процесі може відіграти важливу позитивну роль. Але для цього потрібно витягнути голову з піску і дати зрозуміти Москві, що Україна хоче свій патріархат і свою ідентичність.

Віктор Балога

peredplata