Літературний вечір – читання та розмова за участі української письменниці Софії Андрухович

У неділю, 23 жовтня 2022 року, о 19:00 у Літературному целанівському центрі (вул. Кобилянської 51, Чернівці) відбудеться літературний вечір – читання та розмова за участі української письменниці, перекладачки та публіцистки родом з Івано-Франківська Софії Андрухович. 

Софія Андрухович – авторка прозових книжок «Літо Мілени» (2002), «Старі люди» (2003), «Жінки їхніх чоловіків» (2005), «Сьомга» (2007). У 2014 році випустила роман «Фелікс Австрія», що того ж року отримав відзнаку «Книга року BBC». У 2015 році стала лауреаткою премії імені Джозефа Конрада. У 2020 році вийшов фільм «Віддана», знятий компанією FILM.UA за мотивами роману «Фелікс Австрія» (фільм, до речі, відвідувачі Целанівського центру зможуть переглянути того ж дня о 16:30 перед літературним вечором). У 2020 році світ побачив третій роман авторки «Амадока», головним символом якого стало «найбільше озеро Европи, якого немає». І пам’ять, яка не є. Озеро, що позначали на стародавніх картах на межі Волині і Поділля, зникло безвісти як і тисячі, мільйони людей на війні, під час сталінських репресій, Голокосту.

«Працюючи над «Амадокою» і шукаючи додаткового розуміння в джерелах про Другу світову війну, Голокост чи сталінські репресії 30-х років, я зіткнулась з усвідомленням безвиході: більшість із тих історій назавжди залишаться несправедливими, неугавно болючими, неосяжними., ― розповідає Софія Андрухович. ― Я збагнула, що їх неможливо виправити і загладити, їх ніяк неможливо змінити. І єдине, що можна було вдіяти з цією безвихіддю – це спробувати її висловити, перетворювати у слова». На літературному вечорі модераторка – чернівецька культуртрегерка Євгенія Лопата – поспілкується із Софією Андрухович про понівечену память, винищення українців у різні періоди нашого існування, історичні реванші, мистецтво та про роботу літераторів в часи війни.

Організатор заходу – Літературний целанівський центр. Подія відбувається в рамках роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz. Проведення цього проєкту стало можливим завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Вхід – вільний.

peredplata