День святого Дмитра 2022: традиції, заборони та молитва для допомоги військовим

День святого Дмитра або Дмитрів день відзначається щорічно в одну і ту ж дату – 8 листопада. У цей день церква вшановує пам’ять римського священномученика Дмитра Солунського. Тезки святого в цю дату святкують День ангела Дмитра і моляться йому про благословення і захист від неприємностей.

 

День Дмитра Солунського: історія святого

Дмитро Солунський народився в Римській імперії за часів гонінь на християн. Його батько був таємним християнином і хрестив сина вдома, при цьому служив імператору. Коли батько помер, Дмитро зайняв його місце. Він відкрив свою віру суспільству і залучив до християнства багатьох римлян.

Імператор після повернення з війни дізнався про це і наказав стратити святого. Інші віруючі знайшли його тіло і гідно поховали його. А один з християн взяв перстень і частину одягу Дмитра. За допомогою цих предметів було створено багато чудес.

 

Мощі святого зберігаються в православному храмі в місті Салоніки, в Греції. Іноді ці мощі мироточать. Святий був добре відомий в Київській Русі. Йому присвятили Дмитрівський монастир у Києві, який зараз називається Михайлівський Золотоверхий монастир.

Звичаї і традиції на День святого Дмитра

Наші предки вважали день Дмитра закінченням всіх землеробських робіт і переходом на зимовий спосіб життя. У Київській Русі говорили, що Дмитро закриває землю і приводить зиму, а ключі залишає у себе, а потім навесні передає ключі святому Юрію.

У народі на Дмитрів день склалася традиція поминати покійних близьких, відвідувати їх могили і молитися в церкві за упокій душ померлих. Хоча в церковному календарі поминанню присвячена Дмитрівська батьківська субота. Для покійних в домі ставили миску води, щоб вони могли вмитися.

На день Дмитра збиралися за столом всією сім’єю. На стіл обов’язково ставили млинці як символ закінчення жнив. Перший млинець давали найстаршим членам сім’ї, а якщо вони вже померли, то залишали млинець підвіконні і не їли. Також часто готували пироги і коржі, а з напоїв варили кисіль.

Працювати, прати, садити рослини і будувати будинки в Дмитрієв день було не прийнято. Однак в цей день можна займатися прибиранням, чистити килими і витрушувати матраци. Також в Дмитрів день обов’язково варто помолитися святому Дмитру, і він почує молитви.

Молитва святому Дмитру

Святому Дмитру здавна молилися військові для допомоги в бойових діях і захисту від поранень. Під час війни українці можуть помолитися Дмитру Солунському про близьких на фронті.

Святий і славний великомученик Христовий Дмитро, швидкий у допомозі і теплий покровитель, з вірою приходимо до тебе! Ти, що стоїть з відвагою перед Небесним Царем, випроси у нього прощення гріхам нашим і щоб звільнитися нам від моря, землетрусу, потопу, вогню, меча і вічної муки. Моли благість його, щоб знищити це місто, обитель цю і всяку країну християнську. Випроси у Царя царюючих на ворогів перемогу і подолання православним християнам, всій державі православний мир, спокій, твердість у вірі і наближення до благочестя; нам же, шанувальникам чесної пам’яті твоєї, випроси Благодатне зміцнення на справи добрі, щоб благотворному Владиці нашому Христу Богу тут послужити, і сподобитися молитвами твоїми наслідувати Царству Небесному для вічного прославлення його з Отцем і Святим Духом. Амінь.

Що не можна робити в Дмитрієв день

  • Не можна займатися важкою фізичною працею.
  • З цього дня до Різдва не можна грати весілля, інакше шлюб буде нещасливим.
  • Не можна позичати гроші і брати кредити.
  • У деяких регіонах вважалося, що в Дмитрів день не можна здійснювати процедури з водою: митися, прати одяг і мити посуд.
  • Якщо вирішили відвідати кладовище в цей день – категорично заборонено пити алкоголь біля могили.

peredplata