Заповіт Патріарха Філарета

Заповіт Патріарха Філарета \”Мені вже 85 років і час думати про перехід у вічність\” — несподівано заявив на Помісному Соборі Патріарх Київський і всієї Руси – України Філарет.

Дехто став шепотіти про відставку, таку модну зараз у християнському світі (кардинал Любомир Гузар, Папа Римський Бенедикт ХVI). Але Патріарх мав на увазі інше: він запропонував після його смерті не спішити з виборами нового Патріарха, а обрати його тільки в разі об\’єднання з частиною УПЦ Московського патріархату.

Для цього з властивою Патріарху Філарету мудрістю і рішучістю провів реформу Статуту про управління Церквою — зокрема, вводиться посада намісника Патріарха, що дасть можливість не залишатися Церкві жодного дня без вищого управління після у міжпатріарший період та мінімізує боротьбу за владу в Церкві.

Слова Патріарха Філарета прозвучали на Соборі як заповіт:\” Якщо після моєї смерті ситуація складеться таким чином, що вдасться скликати об\’єднавчий Собор УПЦ КП і УПЦ МП, то не треба обирати свого Патріарха, а дочекатися на цьому Соборі виборів спільного Патріарха\”.

На Соборі пройшла гаряча дискусія з цього приводу. Так професор Дмитро Степовик застерігав, що промосковські сили можуть зірвати такий Собор і тоді Київський патріархат залишиться без Патріарха. Владика Філарет відрізав: \”Я покладаю це на волю Божу, на місцеблюстителя і Собор!\”.

Патріарх говорив наче про передбачення: \”В УПЦ МП більше єпископів і новий Патріарх буде обраний з їх, з московської сторони. Але боятися цього не треба і як вони погодяться на об\’єднавчий Собор — треба їх обняти і розцілувати. Такі як Агафангел Одеський ніколи не порвуть з Москвою і не прийдуть на Собор. Тож і обирати Патріарха будуть з тих, хто за українську Церкву\”.

Багатьом делегатам Собору кидалося у вічі, що Патріарх Філарет говорив про свою швидку смерть з такою впевненістю, наче він знає її дату. Всі суперечки про свою смерть Патріарх вислухав з дивовожним спокоєм і зацікавленістю… Уже тільки цим Помісний Собор приречений ввійти в історію українського православія…

В результаті голосування 6 делегатів Собору висловилися проти пропозиції Патріарха про обрання намісника, 7 — утримались, а 132 — за.

Василь ЧЕПУРНИЙ

Джерело

peredplata