Водохреще-2023, суворі заборони дня: скільки води не можна нести з церкви і чому не можна плакати в жодному разі

Звичайно ж, не можна пити спиртне, навіть незважаючи на те, що це свято. А особливо це стосується людей, які зібралися купатися в ополонці.
 
19 січня одне з найдавніших християнських свят. Його встановили ще за часів апостолів. У свята є давніші назви: “Єлифанія”, що перекладається як явище, і “Теофанія” – Богоявлення.

Іноді його ще називають Святим Світлом, Світлом або святом Світлів. Тому що сьогодні Бог прийшов у світ, щоб явити йому Світло Неприступне. Водосвяття проводять напередодні і на свято Богоявлення на честь того, як Спаситель Водохрещем Своїм освятив і воду. Люди приходять до річок та інших водойм, щоб набрати води, викупатися в ополонці, яку передусім освячують.

 

 

Не можна сказати, що заборон цього дня дуже багато і вам доведеться обмежувати себе в елементарних речах, але знати про них має кожна віруюча людина.

Перша, і, мабуть, це найголовніша заборона – пост. Саме в день Хрещення Господнього один із найсуворіших постів у році. Церковні служителі зовсім просять усіх глибоко віруючих людей не вживати 19 січня їжу, доки не зійде перша зірка, саме після неї допускається перший повноцінний прийом їжі. Але до цього можливі перекушування, дозволяється їсти овочеві страви, каші, горіхи, фрукти. Будь-яке м’ясо, риба та молочні продукти цього дня під забороною.

B інтернеті ви знайдете величезну кількість статей про те, як ворожити на Водохреща. Ось тільки робити це насправді не можна. Пояснення досить простий. Цей обряд не належить до християнства, а скоріше до язичництва. І церковні служителі кажуть, що ворожити – це гріх.

Так само є заборона, яка завжди радувала ледарів. Оскільки Хрещення Господнє це велике і важливе свято, церква закликає відмовитися від усієї роботи, важкої праці та домашніх робіт. Так, прання, прибирання, рукоділля та ремонт можна відкласти цього дня. Але якщо у вас є справді важливі та невідкладні справи, то сміливо займайтеся ними, нічого поганого з вами не станеться.
Крім цього, у Хрещення Господнє заборонено лаятись, лихословити, виявляти свої негативні емоції, сваритися з кимось, ображати когось і таке інше. Цього дня бажано провести у святковому настрої.

Звичайно ж, не можна пити спиртне, навіть незважаючи на те, що це свято. А особливо це стосується людей, які зібралися купатися в ополонці. І це не церковна заборона, а лікарська. Але й священики кажуть, що таке купання суперечить традиціям обряду.

Також у ополонку не можна занурюватися без молитви, сповіді та причастя.

У храмі слід прочитати Тропар Хрещення Господнього. Дочекавшись освячення води, до водоймища потрібно йти з чистою душею та думками.

Крім цього одна із заборон говорить, що в Хрещення Господнє не можна плакати, тому ви можете провести в сльозах цілий наступний рік.

Якщо ми вже говорили про те, що не можна виконувати роботу по дому, то особливо це стосується прання. Вважається, що вода у Водохреща стає святою, а ви можете її осквернити.

Цього дня не можна давати гроші у дог, брати, до речі, теж. Якщо це зробити, то у вас не буде грошей до наступного року. Щоб нікого не образити, попросіть почекати кілька днів про всяк випадок.

Є кілька заборон щодо святої води. Люди у Хрещення зазвичай йдуть до церкви, щоб освятити її і потім несуть додому, і зберігають у належному місці. Ось тільки не можна нести її дуже багато додому, це неправильно. І розбавляти її не можна в жодному разі, інакше вона втратить усі свої властивості.

peredplata