Скільки літ та зим переживе кінотеатр імені Миколайчука у Чернівцях

Скільки літ та зим переживе кінотеатр імені Миколайчука у ЧернівцяхЩе 26 квітня закінчився останній конкурс на право укладання договору довгострокової оренди приміщення, де колись був кінотеатр імені Миколайчука, зорганізований департаментом економіки Чернівецької міської ради. Пропозицій міська рада не отримала. А тому, згідно з рішенням сесії, департамент мав би приступити до розробки проекту рішення щодо передачі приміщення на баланс МТК «Калинівський ринок». Аби той його відремонтував і передав назад місту.

За вікном уже кінець серпня. З дати останнього конкурсу спливло 4 місяці. А приміщення, де поки ще гордо видніється ім’я Івана Миколайчука та його зображення, занепадає, сходи вже травою поросли. Картина справляє враження, наче покинута хвора людина доживає свої останні дні.
У проектах рішень на чергову сесію Чернівецької міської ради, котра має відбутись 29 серпня, бодай якогось пункту, який би стосувався приміщення кінотеатру, ми не знайшли.

В департаменті економіки Чернівецької міської ради нам пояснили, що наразі ведуться перемовини з МТК «Калинівський ринок», але досягти домовленості поки що не вдається. Проект рішення теж поки не розроблений.

Тоді ми звернулись за коментарем до прес-секретаря МТК «Калинівський ринок» Олексія Пономаренка (адже директор підприємства Руслан Сербінчук на одній з прес-конференцій, відповідаючи на наше запитання, сказав, що Калинка готова взяти кінотеатр на баланс і відремонтувати його). Як нам повідомив пан Олексій, МТК «Калинівський ринок» є комунальним підприємством, а тому виконує всі рішення, які приймає сесія Чернівецької міської ради. І якщо сесією буде прийняте рішення про передачу приміщення кінотеатру імені Івана Миколайчука на баланс МТК, то рішення буде виконане.

Питання тоді: чому департамент каже, що потрібно щось вирішити з Калинівським ринком? І чому так довго не розробляється проект рішення?

А на черговій сесії міської ради, яка відбудеться 29 серпня, про це питання, схоже, вчергове забудуть.
Про проблеми колишнього кінотеатру написано вже стільки, що, мабуть, тими паперами можна було би вкрити сходи перед його будівлею. Та до свідомості очільників, котрі не розуміють чи не хочуть розуміти важливості створення цього об’єкта культури у нашому місті, нічого не доходить.

Але кіно-мистецький комплекс імені буковинського генія кінематографу повинен бути. Де ж, як не тут, на його батьківщині? І хто, як не ми, першочергово маємо шанувати ім’я талановитого земляка? Бо Іван того знущання, яке наразі відбувається, з того світу не пробачить. Не пробачить він і нашої бездіяльності, бездуховності та байдужості.
Отож ми продовжуємо відслідковувати ситуацію навколо кінотеатру імені Миколайчука. Поки ще імені Миколайчука.
Надія ВІРНА

peredplata