Пізнай свій край. ВАСЛОВІВЦЯМ — 350

Пізнай свій край. ВАСЛОВІВЦЯМ — 350Зовсім недалеко від Чернівців, по трасі на Заставну, на мальовничих пагорбах поблизу найвищої рівнинної точки України гори Берда (515 метрів над рівнем моря) розташоване одне з найстаріших сіл Буковини.

За даними місцевих істориків, перші документальні згадки про нього датовані 1662 роком, а археологічні дослідження доводять, що люди тут оселилися ще за часів трипільської культури, жили у ранньослов’янський час, добу Київської держави та Галицького князівства. Відомий дослідник минувшини, професор ЧНУ Олександр Масан у своїй книзі «Владика Євген (Гакман) – визначний діяч православної церкви на Буковині в ХІХ столітті» зазначає, що наприкінці XVIII століття Васловівці були одним із найбільших буковинських сіл, розташованих між Прутом і Дністром.

Особливо знамените це село тим, що саме з нього походить рід вже згаданого архієпископа та митрополита Євфимія-Євгена Гакмана, який завдяки Божому провидінню пройшов життєвий шлях від сина бідного українського селянина до глави православної Церкви в часи Австро-Угорської імперії. Без сумніву, життя цієї видатної людини варте кінематографічного втілення, адже він зумів піднятися з низів до найвищих вершин тогочасного суспільства. А вже згадана книга буковинського історика Масана про життєвий шлях цієї непересічної особистості, безумовно, заслуговує на якісне перевидання. Це особливо актуально у зв’язку з наближенням двох визначних ювілейних дат — 220 років від дня народження і 140 років з дня смерті владики Євгена Гакмана.

Переконаний, що місцеві краєзнавці віднайдуть ще з десяток визначних людей, які ведуть свій родовід із цього села, адже Буковинський край надзвичайно багатий талановитими людьми.

А наразі хочеться нагадати про ще одного вихідця з Васловівців — нашого сучасника, баритона світового рівня, заслуженого артиста України, народного артиста Росії, соліста Маріїнського театру із Санкт-Петербурга Василя Герелло, неперевершеним співом якого насолоджуються шанувальники класичного музичного мистецтва в усьому світі.

Отож громадськості краю є до чого готуватись, а крайовій владі варто надати посильну допомогу сільській раді у облаштуванні відповідного музею та у гідному відзначенні згаданих ювілеїв.
Ярослав ВОЛОЩУК

Пізнай свій край. ВАСЛОВІВЦЯМ — 350
Пізнай свій край. ВАСЛОВІВЦЯМ — 350

peredplata