Топорівці – село, ніби квітучий сад

Топорівці – село, ніби квітучий садУ приміщенні Чернівецького краєзнавчого музею відкрито велику експозицію, яка розповідає про історію та сучасність села Топорівці Новоселицького району.
Це село має багатющу історію. Воно славне видатними людьми і подіями. Бог дав йому прекрасні землі і роботящих людей.

Коли весною зацвітають сади у Топорівцях, то бджоли всієї України «пасуться» тут. І кожен сільський першокласник легко може назвати більше десятка сортів яблук і легко відрізнити «Джонатана» від «Йони» чи «Слави переможцям».

Село Топорівці лежить на кордоні української національної ідеї. Навколишні села і райони рівняються на топорівчан, наслідують їхній патріотичний дух, який спонукає до чину тисячі, десятки і сотні тисяч українців. Це велика гордість Топорівців, і водночас велика відповідальність, яка у всі часи була і залишається у характерах цих людей.

Гордиться людьми і селом сільський двірник (голова) Віктор Паращук. Має він авторитет серед земляків не підробний, а справжній. Тому не вперше його й обирають головою.
На відкритті експозиції пан голова говорив про своє село з гордістю і шаною.

— Хоч нам записали 1412 рік датою створення села, але ми знаємо, що Топорівці старші навіть за Чернівці, — казав сільський голова. – Гордістю нашого села є одна із найстаріших в Україні кам’яна церква святого Іллі. Вона збудована ще у далекому 1560 році.
У цій церкві молилися Богдан Хмельницький і Пилип Орлик. Там відспівували сина Богдана. А у роки Першої світової війни легендарному командиру Василю Івановичу Чапаєву саме в Іллінській церкві села Топорівці вручили погони фельдфебеля, молодшого офіцера царської армії.

Зараз у селі 1400 дворів, де мешкає майже 4500 сельчан. Кожна родина — це гордість села. Ще у часи сталінізму дружина великого Олександра Довженка Юлія Солнцева зняла фільм «Буковина – земля україн-ська», який став шедевром документального кіно. Багато вихідців з села стали заслуженими людьми України і світу. Зокрема, ректор ЧНУ ім. Ю.Федьковича Степан Мельничук, директор театру імені Ольги Кобилянської Юрій Марчак, екс-директор НТРК, народний артист України Василь Іллащук та багато інших.

Фольклорно-танцювальний ансамбль «Топорівчанка» відомий на цілий світ оригінальністю костюмів і танців.

А люди у Топорівцях – це золотий скарб України. Навіть у найважчі часи вони завжди давали раду собі, допомагали сусідам і єдиною, згуртованою громадою долали труднощі життя. Бо мають вони віру у добру будучність України та українського народу. А крім віри, мають велику відповідальність. Бо на них рівняються сусідні села, райони, області.
Отакі вони, Топорівці. 2012 року село відзначатиме своє 600-річчя.

Петро КОБЕВКО

Топорівці – село, ніби квітучий сад

На світлинах: гордість Топорівців Домка Снігур, колишня депутат Верховної ради УРСР, наяву і на портреті.
Ансамбль «Топорівчанка».

peredplata