Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Перлина Середземномор’я чекає на гостейTRAVEL PROFESSIONAL GROUP (TPG)
http://www.tpg.ua/
info@tpg.ua
01004, вул. Велика Васильківська, 34, Київ, Україна
+38 (044) 545-44-44, (067) 502 44 60, (050) 382 08 07.
• один з найбільших туроператорів України,
• досвід продуктивної роботи на ринку туристичних послуг з 1994 року;
• більше 300 кваліфікованих, відданих справі співробітників;
• філії у 5-ти найбільших містах України;
• ексклюзивні туристичні програми по всьому світу;
• краще співвідношення ціни і якості в кожній пропозиції;
• прямі авіаперельоти, комбіновані тури;
• лояльна програма франчайзингу, юридична, маркетингова підтримка на всіх етапах;
• надійні партнери.

Мальтійські острови неспроста вважають перлиною Середземномор’я . Мальту називають «медовим островом», від давньої назви «меліта», що означає «мед», «бджола».
Все це виправдано унікальністю цього куточка світу.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Не знаю, чи ще десь на нашій планеті є стільки напрямів для відпочинку. Різноманітні пляжі і бездоганно чиста вода, всі види водного спорту, в тому числі, для любителів дайвінгу – неповторні підводні пейзажі; альпінізм, кайтсерфінг, парапланеризм, велосипедний чи кінний спорт. Безліч історичних місць, архітектурна спадщина – це справжній заповідник для любителів старожитностей. Теплий приємний клімат сприяє дитячому оздоровленню, А ще – найкращі можливості для вивчення англійської у мовних школах.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Історія Мальти налічує 7 тисяч років. Від тих далеких часів на архіпелазі залишились так би мовити, речові докази, – величезні мегалітичні комплекси – храми з величезних камінних глиб доісторичної епохи неоліту, розквіт мальтійської давньої культури припав на 2500 рік до н.е. А далі ця культура таємниче зникла, залишивши матеріальні, дописемні сліди перебування людини на цьому острові. Аж не віриться, що мегалітичні комплекси простояли на Землі на тисячу років довше за єгипетські піраміди. І непогано, мушу сказати, збереглися. Філігранні, вирізані з каменю візерунки та навіть кам’яні зачіски на скульптурах.

Хто тільки не володів Мальтою впродовж її тривалої історії! Фінікійці, римляни, візантійці, араби, нормани, турки-османи, французьке, британське панування. Аж до 1964 року, коли Мальтійська республіка стала незалежною від Великої Британії. А 1979 року тут ліквідували останню військово-морську базу та проголосили Мальту нейтральною державою.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Якщо подивимося на мапу, то переконаємось, що в нашій подорожі, організованій провідним українським туроператором TRAVEL PROFESSIONAL GROUP (TPG), вдалось побувати практично в усіх куточках Мальти. Адже країна за площею всього 316 кВ. км, , завдовжки – 28 км та шириною в 15 км, об’їхати її зовсім неважко. Напевно, робити це найкраще автобусом. Або екскурсійним, який нам люб’язно надали, або ж і рейсовим громадським транспортом.
Окремо слід зазначити, що відпочинок на Мальті приємний ще й своєю безпечністю, розміреністю. Коли потрапляєш на острів, здається, що й час призупиняється, настільки тут тихо й спокійно. Ніхто нікуди не поспішає. А в спекотні літні полуденні години кам’яні вулички взагалі безлюдні. І це при тому, що на 420 тис. населення тут 360 тисяч автомобілів. Як нам розповіли, на Мальті не зафіксовано жодного ДТП за участю водіїв туристичних автобусів. А на острові дороги подекуди екстремальні і гірський «серпантин» тут – не дивина.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Незабутні враження залишились від перебування на острові Гозо. За легендою, саме на цьому невеличкому мальовничому острові в печері мешкала німфа Каліпсо, яка хитрощами заманила до себе Одісея та залишила його тут на довгих 7 років, що минули для нього як один день. І легенда ця – не зовсім вигадка. Мальовниче узбережжя, неймовірні відтінки морської води, природні гроти й печери, підводний світ – все це настільки чарівне, що й самому хотілося залишитися на цьому острові, на теплому піщаному пляжі, серед безмежного смарагдового простору.

Ми відвідали древню столицю, місто-фортецю Мдіну , в якій збереглися старовинні храми, палаци правителів і вельмож. Найстаріший з них – норманський дім, зведений 1090 року завойовником Рожером І.

Кажуть, що близько 60 року н.е. на Мальту, внаслідок затоплення судна змушений був висадитися апостол Павло, котрого везли осуджувати. Апостола радо зустріли у Мдіні, він і охрестив мальтійців, тому основною релігією на Мальті є католицьке християнство.

На площі виситься ошатна церква святих петра і Павла, 1700 року. Колись на цьому місці був палац великого магістра, зруйнований землетрусом. Зараз у Мдіні мешкає близько 400 осіб, вони живуть за високими огорожами, подалі від чужиж очей, і все про всіх знають. А на вулицях міста майже зовсім немає рекламних вивісок.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Особливу роль в історії і мальти відіграв 1530 рік, коли римський імператор Карл V віддав кам’яний острів лицарям військово-монашого ордену іоанітів-госпітальєрів, де їхні великі магістри правили понад 250 років, до 1798 р., коли Мальту захопив Наполеон Бонопарт.

Неймовірне враження справила на нас нинішня столиця– місто Валетта ( зведена всередині 16 століття одним із правителів – великим магістром – Парізо де ла Валетта). Найбільша природня Велика Гавань біля столиці може вмістити 7 круїзних лайнерів одночасно.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Ошатні гамірні вулички середньовічного міста відмінно збереглися, магнетична аура Валетти супроводжувала нас впродовж усієї подорожі.
А ще у Валетті ми побували у помешканні справжнього вельможі – нащадка родини маркізів, лицарів де Пейрас. Він люб’язно показав нам десяток кімнат, вщент заповнених коштовними сімейними реліквіями. Маркіз у ІІІ поколінні вразив нас ерудицією, пієтетом до родинного коріння і тонким почуттям гумору. Він ревно береже кожну річ, живучи в цьому величезному будинку та потерпаючи від безлічі проблем, пов’язаних з утриманням нерухомості.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Дітям на Мальті подобається селище моряка Папая. Це колишні декорації, збудовані 1980 року для фільму Р. Альтмана про цього вигаданого морячка. Після завершення зйомок декорації в мальовничому морському куточку не розібрали, а назавжди залишили для дітвори. Дарма, що Папая-любителя шпинату і його подружку Олів Ойл (Оливкову Олію) вигадали, аби змусити американських дітей їсти здорову їжу, їх полюбила малеча, як і селище Папая на Мальті.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Слід зазначити, що Мальта входить до єврозони. Відпочинок на острові задовольнить гостей з різними статками. Тут можна відшукати місця дорожчі й дешевші. Принаймні, пляжі тут в більшості громадські, безкоштовні, доступні для всіх. Готелі теж переважно зовсім не фешенебельні, але оптимально зручні.

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

Перлина Середземномор’я чекає на гостей

На острові є всього один 5-зірковий готель в містечку Портомасо. Тут, у місці для більш вишуканого відпочинку, ми познайомилися зі співробітником провідної компанії з продажу та прокату яхт різного класу «Еспріт-яхтинг», нашою співвітчизницею Ольгою. Вона розповіла нам про дещо іншу Мальту. У Портомасо, наприклад, варто їхати тим, хто бажає переважно, пляжного відпочинку. Можна доволі вигідно орендувати яхту на цілий день. Гурту з 10 осіб, наприклад, одноденна оренда гарної яхти з капітаном і прохолоджуючими напоями обійдеться в 160-180 євро багато чого побачити.

Отож, літо ще в повному розпалі, тож є чимало шансів для незабутніх відвідин чарівної й привітної острівної Мальти. Неперевершені враження вам гарантовані.
Анна Карпенко

peredplata