До свята Миколая – виставка ікон

До свята Миколая – виставка ікон Напередодні свята Миколая Чудотворця Чернівецький художній музей представив виставку ікон з образом Святого Миколая. Відкриття виставки припало на 6 грудня, день роковин кінця земного існування Святителя. Виставка триватиме до 20 грудня.

Ікони, які стали виставковими експонатами, були відібрані й описані завідувачкою відділу науково-освітньої роботи музею Ларисою Курущак. Вона вивчає іконописні твори уже декілька років. Це захоплення прийшло до неї, коли пані Лариса працювала ще вчителем у школі. Згодом її запросили на роботу до Художнього музею, де вона продовжила займатися цікавою для неї справою.
Загалом у музейних фондах зберігаються понад 300 ікон, 27 з яких представлені на виставці. Усі вони потрапили до музею різними шляхами. Більшість були знайдені під час пошукових експедицій селами Буковини в кінці минулого століття. Велика частина ікон була закуплена музеєм у 80-90-ті роки минулого століття на державні кошти. Також є ікони, що вилучені при спробі незаконного перетину кордону й передані в музей працівниками митниці.
Деякі виставкові ікони були збережені та відновлені реставратором музею Володимиром Красновим.
Експонати датуються в основному кінцем ХІХ – початком ХХ століття, проте є серед них і старообрядницькі ікони, написані на дереві темперними фарбами із збереженням техніки ґрунтування, і православні ікони нового обряду, виконані як на полотні, так і на дереві олійними фарбами. На багатьох іконах святий Миколай зображений з «пристоячими» Святою Катериною та Святою Варварою. Цікавим експонатом є корогва, на одному боці якої зображений Святий Миколай, а на звороті – Свята Варвара. Один із найпомітніших, найяскравіших на виставці – буковинський лик Святого Миколая, написаний на склі.
Завдяки старанням працівників музею, чернівчани мають змогу проникнутись духовністю свята Миколая Чудотворця, відчути його доброту і любов, передану іконописцями, і, можливо, звільнити у своєму серці трішки місця для добрих вчинків.
Діонісія Кернична

P.S. Ікони виставлятимуться недовго – всього два тижні, а тому радимо всім, хто там ще не побував обов’язково відвідати музей. А ще краще – візьміть із собою дітей, адже Святий Миколай вважається їхнім опікуном.

peredplata