Цапи-відбувайли не врятують ЄВРО – 2012 від тероризму.

Цапи-відбувайли не врятують ЄВРО – 2012 від тероризму.До проведення ЄВРО – 2012 залишилось якихось 200 днів, а в Україні не наче в зоні воєнного конфлікту відбуваються теракти.

За 16 місяців в нашій державі відбулось 6 вибухів, які забрали життя двох людей. Коли пролунали перші теракти Віктор Янукович вийшов до преси, і роблячи розумний вигляд обличчя, наказав силовикам в найкоротші терміни знайти терористів і покарати. МВС та СБУ закатавши рукава кинулись виконувати вказівку патрона, але як трохи пізніше стало зрозуміло із подій в Одеський області, наші силовики не здатні боротись з терористами і кілерами. У них дуже добре виходить боротись з опозицією та громадянами, які відстоюють свої права. Тому й вирішили «борці з терористами», життям не ризикувати і часу не гаяти, а діяти старим дідівським методом.

Перший вибух пролунав 28 червня 2010 року в Свято – Покровському храмі в місті Запоріжжя. Під час вибуху загинула літня жінка. В перші часи розслідування, до вказівки президента, слідчим вдалося навіть скласти фоторобот молодої жінки, яка за словами прихожан могла закласти вибухівку в сміттєвий бочок. Але зрозуміло, що після вказівки з верху оперативним працівникам стало не до жінок. Не довго думаючи, силовики вирішили повісити справу, застосовуючи шантаж, залякування та насилля на двох пономарів, які служили в храмі та на рідного брата одного з пономарів. Мотивом злочину став той факт, що настоятель храму на два тижні відлучив від служби, за якісь дрібні провини, одного з пономарів. При цьому слідчі не звернули уваги на інший факт, що в цей час церковна громада з’ясовувала стосунки з міськрадою, яка відмовлялась виділяти земельну ділянку під будівництво нового храму.

Другий вибух відбувся 1 січня 2011 року в тому ж Запоріжжі. Невідомі підірвали бюст Сталіна. В цей час, після розгону «Податкового Майдану», влада реалізовує проект по залякуванню опозиційно налаштованих громадських об’єднань і громадян. В підриві пам’ятника Сталіну, намагаються звинуватити членів Г.О. «Тризуб». Підозрюваних з усієї України звозять чартерним рейсом.

Третій вибух відбувся 20 січня 2011 в Макіївці. В цей час президент Янукович знаходиться з офіційним візитом в Японії, який був запланований на чотири дні, але плани порушились. Віктор Федорович, як завжди своїми неадекватними діями, зірвав переговори, японці відмовились від подальших зустрічей з українською делегацією. Потрібні вагомі підстави для того, щоб пояснити українцям, чому президент повернувся з Японії раніше запланованого. За вибух в Макіївці засуджено двох місцевих жителів терміном на 15 і на 8 років. Один із засуджених свою вину так і не визнав.

Батьки засуджених говорять про тиск і насилля з боку правоохоронних органів стосовно їх та їхніх дітей. Правозахисники, близькі та рідні хлопців, на яких влада намагається «повісити» ці злочини, починають через ЗМІ привертати увагу, до незаконних дій міліції, та проводити акції на їх захист.

З тризубівців звинувачення знімають, по двох інших справах позитивного результату досягти поки що не вдалось. Але ці дії відіграли позитивну роль у подальшому. Коли в Україні пройшла інша хвиля терактів: 21 жовтня 2011 році супермаркет «Сільпо» в Запоріжжі, 13 листопада 2011 році в центральній частині Харкова, 19 листопада 2011 році в Дніпропетровську – загинула людина. Влада, на відміну від попередніх випадків, не намагається кинути за грати чергових цапів-відбувайлів. Але картина, як на мене, залишається не радісна. Двоє загиблих, п’ятеро людей сидять в тюрмах за злочин, який не скоювали, всі спроби привернути увагу президента, прокуратури, депутатів верховної ради, до даного питання результату не отримали і для багатьох цілком зрозуміло чому. Складається враження, що влада і політики не розуміють, , що на передодні проведення ЄВРО – 2012 ситуація, яка склалась в державі з тероризмом, може не турбувати тільки дурнів. Я не думаю, що влада країн, які будуть приймати участь у чемпіонаті Європи не стежать за криміногенною ситуацією в Україні. Стежать, і не тільки стежать, а й будуть давати рекомендації своїм громадянам їхати, чи не їхати в Україну на час проведення Євро. А це вже дискредитуватиме нашу державу, ну і звичайно суттєво вплине на суму коштів, яку українці розраховують заробити під час проведення чемпіонату. Але і це не сама основна біда, яка може спіткати Україну під час проведення чемпіонату Європи. Вже сьогодні керівництво МЧС України та СБУ заявляють про те, що під час проведення ЄВРО – 2012 є загроза здійснення терористичних актів проти громадян тих держав, які беруть участь у військових конфліктах. Але я на місті силовиків, не обмежувався лише однією версією. Бажаючих дискредитувати Україну та посіяти неприязні стосунки з іншими державами вистачає. І якщо допустити, що це трапиться, то на моє глибоке переконання, цапи-відбувайли в цій ситуації Україну не врятують.

Тому на завершення хотілося б звернутись до керівництва держави і закликати всіх від кого залежить дане питання взятись за голову і працювати поки є час, щоб забезпечити безпеку проведення ЄВРО – 2012 і безпечне життя своїх громадян, а серед них ваші рідні і близькі.

Володимир Лесик

Джерело

peredplata