Табачник викорінює хабарників. Чи порядних викладачів?

Табачник викорінює хабарників. Чи порядних викладачів?Як ми уже повідомляли, наприкінці серпня цього року заарештовано відповідального секретаря приймальної комісії ЧНУ. Василь Холодницький нібито взяв у абітурієнтки хабара за сприяння у вступі на юридичний факультет університету. Проте більшість студентів та колег затриманого не вірять такій інформації і вважають це провокацією.

За офіційним повідомленням прес-служби прокуратури, гроші було знайдено при обшуку робочого місця п. Холодницького. Проте очевидці розповідають, що дівчина підбігла до викладача, коли той ішов коридором, похапцем ткнула йому в руки конверта й побігла далі. Василь Федорович і зрозуміти нічого не встиг, як до нього одразу ж підійшли співробітники міліції і затримали.

Як розповіли студенти, Василь Федорович — добрий викладач, на його парах завжди цікаво й весело. Та водночас він вимогливий стосовно знань і завжди готовий допомогти студентам. Цілком безкоштовно.

Віта Прокопчук, студентка:
– Він завжди вмів нас зацікавити, хоча ніколи не відходив від теми. Вимагав знань, це так, але грошей за оцінки не брав.

Байгер Ірина, студентка:

– Це чудовий викладач, який завжди намагався зрозуміти нас і підтримати. Одного разу в мене були проблеми із заліком, то він дозволив мені довчити і здати наступного дня. Він не може бути хабарником.

Колеги п. Холодницького запевняють, що якби чутки про хабарництво були правдивими, то його б не включали до складу приймальної комісії упродовж більше 20 років.
У прокуратурі нам пояснили, що справу Холодницького передано до Шевченківського районного суду. В суді ж давати коментарі до винесення вироку не мають права. Мовляв, провину ще не доведено, отож і винним Василя Федоровича поки вважати не можна.
А поки суд не прийме рішення, редакція газети «Час» буде повідомляти читачів про подальший перебіг справи п. Холодницького. Ми сподіваємося, що правда таки візьме гору і чесні викладачі зможуть спокійно виконувати свою роботу, сіяти розумне, добре, вічне.

Оксана БАЛАНЮК

Від редакції. Серед знаючих людей превалює думка, що хтось завдає ударів ректорові університету С. В. Мельничуку. Першими вибивають порядних і чесних викладачів, компрометують їх і змушують підкорятися вимогам, які ставить влада і правляча партія регіонів. Справа Василя Холодницького, можливо, і є однією з ланок цього ланцюга, яким регіонали хочуть обплутати Чернівецький Національний Університет імені Юрія Федьковича. Вони, мабуть, не змирилися з тим, що у ЧНУ витає дух свободи, науки і честі. Вони не прощають викладачам і студентам революційного повстання 22 листопада 2004 року. Тоді чи не першими в Україні чернівецькі студенти повстали проти Януковича і його свити, котрі хотіли вкрасти перемогу демократії. Згодом студентів підтримали викладачі та ректорат.

У 2012 році будуть вибори до верховної ради і, можливо, до Чернівецької міської ради та вибори міського голови. Напевне, регіонали зі страхом чекають їх. Вони бояться правди, інтелекту, честі та гідності великої армії студентства і професури. Адже саме наш університет вирішує зараз поставлену перед містом дилему: хто є містотворчою структурою у Чернівцях – Калинівський ринок чи ЧНУ? Як вирішиться ця дилема, так і будемо жити далі. Якщо базар, то перетворимось всі у базарників. Якщо університет, то станемо на рівень з Європою цивілізованою, інтелектуальною і порядною.

Хоч на Калинівському ринку і в університеті майже однакова кількість людей (по 20000 у кожній з цих структур), в останні місяці згадана дилема почала вирішуватись на користь ЧНУ, і не останню роль у цьому зіграла ЮНЕСКО, яка взяла митрополичі палати і прилеглу територію під своє покровительство й оголосила охоронною зоною.

Не останнє місце у спробах змінити ректора і поставити на коліна університет відведено й фінансам, які вже почали ви-діляти для підтримки статусу охоронної зони ЮНЕСКО. Напевне, комусь таки хочеться нагрітися на цих коштах.

Жодну із наведених версій відкидати не можна. Шкода, що примітивна жадоба влади і грошей ламає долі порядних людей.

peredplata