В архівах Ватикану знайшли документ про волхвів, які принесли дари Ісусові

В архівах Ватикану знайшли документ про волхвів, які принесли дари ІсусовіВ архівах Ватикану знайшли «справжню історію» волхвів. Старовинний документ пролив нове світло на історію Різдва Христового і трьох волхвів, які принесли дари

Текст тільки переклали з мертвої сирійської мови. Він називається «Одкровення волхвів» і є розповіддю про їхні подорожі та написаний від першої особи, пояснює журналіст Саймон де Брюсселез.

Рукопис дешифрував Брент Ландо, професор релігієзнавства Оклахомського університету. Зроблена у VIII столітті копія з історії, вперше записана в III столітті, менш ніж за 100 років після написання Євангелія від Матея – першоджерела історії про волхвів, йдеться у статті.

«Одкровення волхвів» значно відрізняється від інших варіантів цієї біблійної історії. Згідно з документом, волхви прийшли не з Персії, а з країни Шир, що ототожнюється з давнім Китаєм. «Повідомляють, що вони були нащадками Сифа, третього сина Адама, і належали до секти, яка молилася безмовно», – йдеться в статті.

«У традиційній легенді волхвів троє, в «Одкровенні» сказано, що їх були «десятки». Матей не згадує, скільки було волхвів. «Рукопис понад 250 років зберігається у Ватиканській бібліотеці, але про його походження більше нічого невідомо», – пише автор. Сирійською мовою говорили ранні християни на території, де сьогодні розташовані Сирія, Ірак та Іран.

Ландо сумнівається, що «Одкровення» справді написав один із волхвів, але вважає, що безіменні автори самі ототожнювалися з цими містиками і їхньою сектою. «У тексті детально описані їхні молитви та обряди», – пояснює автор. В «Одкровенні» сказано, що Сиф передав нащадкам пророцтво: зірка сповістить про народження Бога в людському вигляді. Зірка засіяла через тисячоліття і, згідно з переказом Ландо, «перетворилася на маленьку променисту людину – Христа в передсущій, небесній формі». У тексті говориться, що Ісус Христос і Вифлеємська зірка – одне й те ж, а також, що Христос може перетворитися в усе, що завгодно.

«Зірка привела їх до Вифлеєму й у печеру, де стала немовлям, яке звеліло їм повернутися і стати проповідниками Євангелія», – розповів Ландо, пише «Католицький оглядач».

Джерело

peredplata