Посвята до ювілею

24, 25 та 27 листопада  до 155-річчя славетної Ольги Кобилянської в Чернівецькому театрі відбудеться прем’єра вистави „Поранкова душа”. Автор п’єси та режисер-постановник – н.а. України, гендиректор та художній керівник Львівської опери Василь Вовкун.

Також до створення вистави долучились режисер Тарас Різняк, художник-постановник Наталія Руденко-Краєвська. Головну роль виконує Ксенія Король.

Цю роботу В.Вовкун вважає справою честі, адже починав свою кар’єру у Чернівецькому театрі, завжди з любов’ю ставився до Чернівців. Тому на пропозицію дирекції втілити на кону авторську драматургію, присвячену О. Кобилянській, попри шалену зайнятість В. Вовкун зголосився.

Як розповів на прес-конференції пан Василь, написав цей твір ще в середині 80-х років під впливом прочитаних творів письменниці, а особливо її щоденника, листів, які тоді ще не були відкриті для широкої аудиторії.  В основу покладена новела Ольги Кобилянської „Некультурна”. На ті часи початку кінця „застою” твір про особисте життя відомої письменниці був, м’яко кажучи, нетиповим., неординарним і… неприйнятним для чиновництва від літератури.

Текст п’єси публікував „Молодий буковинець”, чим вельми розлютив  тодішнього очільника спілки письменників Василя Фольварочного, котрий одразу викликав „винуватця”  на бесіду.

На подальші кілька десятиліть п’єса залишалась у шухляді. І ось тепер вкотре душа Ольги  Кобилянської оживе на кону, як і та непроста атмосфера тодішнього соціуму, що в ньому існували представники української просвітницької інтелігенції, зокрема, її жіноча частина.

Виставу, на думку її творців, вирізнятиме цікавий стиль, тендітна „чехівська” атмосфера. Особливістю є й те, що в українському театрі небагато постав про українську інтелігенцію, про її прагнення й мрії, уподобання й сприйняття викликів дійсності.

Родзинкою має бути живе звучання роялю, музика Шопена, Бетховена, Лисенка, яку виконуватиме Поранкова душа – чудова чернівецька піаністка Лілія Холоменюк.

А ще митці намагалися відтворити та репрезентувати мовлення, яке побутувало у Чернівцях 150 літ тому.

Всі, хто долучився до вистави,  здійснили титанічну працю. Треба було попрацювати над текстами, розставити акценти, передати тодішню атмосферу, аби  зазвучати в унісон з камертоном О. Кобилянської.

Отже впродовж  трьох днів, а саме 24, 25 та 27 листопада, в день народження Буковинської Орлиці, можна буде подивитися анонсовану прем’єру та наблизитися до нашої видатної землячки.

peredplata