Віктор Андрієнко знайшов у Чернівцях Париж

Віктор Андрієнко знайшов у Чернівцях ПарижУ Чернівцях розпочалися зйомки першого українського дитячого фільму «Іван Сила», заснованого на реальних подіях 1920-х років.

Зйомки кінострічки у нашому місті відбуваються за сприяння кінопалацу «Чернівці» управління культури Чернівецької міської ради. Учора на Театральній площі знімали старовинний Париж. Процесом керував відомий український кіноактор Віктор Андрієнко. На знімальний майданчик завітав секретар міської ради Віталій Михайлішин. У дружній бесіді з режисером та акторами очільник міста запевнив, що міська рада вирішить усі організаційні проблеми, які можуть виникнути під час зйомок у Чернівцях. Також буде організовано і дозвілля творчої групи. Зокрема, для них заплановані оглядини міста з висоти ратуші та відвідини театральної вистави.
Активним учасником діалогу був актор Борис Барський. Він багато жартував, а також цікавився архітектурою міста. Віталій Михайлішин розповів йому про архітектурний ансамбль Театральної площі та дещо про мультикультурну історію Чернівців.
«Саме через унікальну енергетику та різноманітну архітектуру у нашому місті нерідко знімають кінострічки режисери різних країн, – каже очільник Чернівців. – Нам особливо приємно, що тут фільмується така цікава історія. До того ж, чимало чернівчан беруть участь у зйомках.»
Фільм за мотивами книги Олександра Гавроша «Неймовірні пригоди Івана Сили» розповідає про Івана Фірцака, якого у 1928 році назвали найсильнішою людиною планети. Але на піку своєї кар’єри він припинив виступи за кордоном і повернувся на батьківщину. Його роль зіграє відомий силач Дмитро Халаджі. Також у головних ролях Ольга Сумська, Василь Вірастюк та багато інших українських акторів та найсильніших людей, які створили себе самі.

Для довідки:
Іван Фірцак або, як його називали в афішах, Іван Сила – виходець із Закарпаття. Двадцятирічним він подався на заробітки до Чехословаччини, де дістав славу борця, а потім – циркового артиста. У 1928 році його визнали найсильнішою людиною світу, після чого він повернувся на Батьківщину. Цю історію описав Олександр Гаврош у книжці «Неймовірні пригоди Івана Сили». Книжка, у свою чергу, потрапила на очі актору Віктору Андрієнку, який і вирішив зняти за її мотивами фільм.
«Я так погортав і сказав, що це «Пеппі Довгапанчоха» для українців. Надіслав продюсеру, і той сказав, що це саме те, що потрібно. Потім подзвонили автору і з’ясувалося, що я сам вручав йому приз на «Коронації слова», – розповідає він.
Зніматимуть «Івана Силу» в Ужгороді, Чернівцях, Львові та Києві.

Бюджет фільму склав близько 16 мільйонів гривень. Відшукувати кошти на зйомки не довелося – «Івана Силу» повністю профінансувало Державне агентство з питань кіно. Георгій Делієв, один із акторів фільму, вважає, що державна підтримка дозволить українським митцям сприймати кіно як мистецтво, а не як промислове виробництво. Фільм «Іван Сила» має з’явитися у прокаті на початку березня наступного року.

Джерело

peredplata