Як боротись із слимаками? Радить фітосанітарний інспектор Оксана Ковальчук

У червні підвищується активність та чисельність шкідників. Погодні умови, що склалися на даний час, сприяють активному розмноженню і шкодочинності слимаків.
 

Державний фітосанітарний інспектор Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Оксана Ковальчук розповіла, як боротися із шкідниками, інформують “Вікна”.

Слимаків у себе на городі зустрічав кожен, однак через скритний спосіб життя може скластися враження про невисоку шкодочинність цих молюсків. Тим часом, при великій чисельності вони можуть завдати значної шкоди. Підраховано, що слимаки пошкоджують близько 150 видів і різновидів культурних рослин, серед яких білокачанна та цвітна капуста, салат, горох , квасоля , помідори , огірки , морква , картопля , суниця і багато декоративних рослин. Якщо не виявиться культурних рослин, слимаки охоче харчуються бур’янами: будяками, мати-й-мачухою, кульбабою, подорожником і іншими.

Крім зниження врожаю, слимаки погіршують товарні якості продукції, забруднюють її виділеннями. Пошкоджені овочі стають непридатними для зберігання — швидко загнивають. Крім того, пошкоджуючи рослини, слимаки сприяють зараженню їх такими хворобами, як сіра гниль суниці, несправжня борошниста роса гороху тощо. Це відбувається тому, що слимаки переносять спори грибів — збудників хвороб. Пошкодження, завдані слимаками, — це відкриті ворота для проникнення грибної та іншої інфекції.

Цим, однак, не вичерпується шкода від слимаків. Разом з іншими наземними молюсками вони є проміжними господарями ряду паразитичних черв’яків, що живуть в організмі домашніх тварин. Так, молюски заражають домашніх курей глистами, що викликає важке захворювання давейнеоз, що супроводжується сильним виснаженням і паралічем птиці, а нерідко і її загибеллю. Слимаки і равлики стають проміжними господарями та інших паразитичних черв’яків, що розвиваються в різних органах овець, кіз і великої рогатої худоби, що призводить до зниження їхньої продуктивності, а іноді і до загибелі молодняку. Ось чому не можна згодовувати слимаків та равликів домашнім тваринам.

Часом слимаки пошкоджують овочі та фрукти, що зберігаються в льохах. Потрібно постійно очищати ділянки від каміннябур’янівбадилляобривків поліетиленової плівкимішковини, під якими скупчуються шкідники. Привертають слимаків і загущені посіви (посадки) рослин: тут створюється сприятливий для них вологий і прохолодний мікроклімат. Так що утримуйте нормальну густоту стеблостою, особливо в дощові роки, радить Оксана Ковальчук.

Борючись з бур’янами, ви знижуєте і шкідливість слимаків. Адже бур’янистими рослинами молюски харчуються до появи і після прибирання культурних рослин. Якщо є можливість мульчування посадок хвойними голками, то слимаки відразу ж почнуть уникати рослин, захищених густим хвойним килимом, зазначає фітосанітарний інспектор.

Під рослинами помідорів, перцю або баклажанів, які слимаки дуже полюбляють, можна розкладати висушені рослини кропиви. Слимаки їх бояться, і якщо кропиви досить багато, то ненажери обійдуть це місце стороною.А таких субстратів, як попілсуперфосфат або вапно, молюски особливо уникають. Суперфосфат за нинішніми мірками — річ, звичайно, дорога, тому простіше зупинитися на золі або вапні. Найпростіший засіб — це посипати або обпилити міжряддя вапном після дощу або поливу, коли слимаки починають активно пересуватися. Потрапляючи на смуги вапна, вони обпалюють своє черевце і гинуть. Можна брати не чисте вапно, а в суміші із золою або тютюновим пилом.

При відсутності дощу ґрунт обробляють таким чином пізно ввечері або вночі, коли слимаки знаходяться на ґрунті або на рослинах. Цей захід періодично повторюють (через 7-15 днів), що призводить до поступової загибелі молюсків. Головне при проведенні цієї процедури — вдало вибрати місця для розсіювання препаратів, щоб перекрити слимакам основні шляхи пересування. При цьому слід враховувати, що обпилювання ефективно, коли слимаки “пасуться”, тобто після заходу сонця.

Вони не люблять також сухої тирси, уникають місць, обмазаних дьогтем.

Можна відловлювати слимаків на пастки, зазначає Оксана Ковальчук. Для цього цілком підійдуть звичайні обрізки дощок, шматки шиферу або руберойду, мокре ганчір’я і мішковина, лінолеум, кавунові кірки, капустяне листя і т. п. У такі укриття слимаки люблять заповзати на день. І потрібно-то всього лише розкласти всі ці предмети ввечері у відповідних місцях, а вранці пройти і зібрати слимаків, які потрапили в пастку.

При обробці грунту майте на увазі: ретельна обробка орного шару, створення дрібногрудочковатої, позбавленої брил, грунтової структури, призводить до різкого зниження чисельності слимаків. Менше порожнеч в ґрунті — менше слимаків. Ранні строки сівби насіння та посадки розсади навесні кращий з погляду боротьби зі слимаками, оскільки в цьому випадку рослини встигнуть розвинутися й зміцніти ще до масового відродження молюсків, що перезимували. Встановлено, що прикочування ґрунту після посіву насіння знижує пошкоджуваність рослин слимаками в 1,5-2 рази: проникнення слимаків до насіння та проростків при цьому помітно утруднене.

Захисні канавки й смуги шириною 15-30 см роблять з матеріалу, що ускладнює пересування слимаків — хвої, піску, тирси, і мають у своєму розпорядженні навколо грядок з рослинами. Проте не завжди вдається вберегти рослини за допомогою цих прийомів.

Регулярно скошуйте траву, яка є поблизу ділянок з городиною, бо трава — ідеальне місце для схованки слимаків, радить Оксана Ковальчук.

Препаратів в боротьбі зі слимаками, зареєстрованих і дозволених до використання, в Україні на даний час немає. Тільки дотримання агротехніки вирощування культурних рослин та механячні способи боротьби.

Задля недопущення господарсько-відчутних пошкоджень посівів та втрат урожаю від шкідливих організмів впродовж місяця слід забезпечити постійний моніторинг фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур.

 

peredplata