Буковинцям треба бути обережними! На гривнях виявлено збудників туберкульозу, сибірки та ін

Буковинцям треба бути обережними! На гривнях виявлено збудників туберкульозу, сибірки та інУкраїнці жартують, що на грошах більше бактерій, ніж… у вбиральні. А ось у Штатах, Європі, Азії та Росії вже так не жартують. Їхні науковці провели аналіз нацвалюти і виявили на купюрах тисячі мікроорганізмів, що викликають захворювання – туберкульоз, гепатит, сальмонельоз, дизентерію. В Україні ніхто не брався за подібне дослідження, повідомляють Вести.ua, наводячи дані власного дослідження.

У різних громадських місцях Києва – на ринках, у магазинах, обмінниках, ресторанах – журналісти видання зібрали 11 купюр і відправили їх на аналіз на кафедру біотехнології Інституту екологічної безпеки Національного авіаційного університету. Завдання, яке поставили перед науковцями, – дослідити гроші на наявність небезпечних мікроорганізмів. Через кілька тижнів аналіз був готовий, а його результати виявилися не дуже втішними. На гривнях знайшли мікроорганізми, що викликають туберкульоз, сибірську виразку, пневмонію і багато грибкових захворювань.

\”Ми очікували, що гроші виявляться брудними, але не могли уявити, що аж так\”, – каже завкафедри Катерина Гаркава. \”А я не здивований. Для виробництва купюри використовуються бавовна і целюлоза – це ідеальне середовище для розмноження мікроорганізмів. І що стійкіша до зносу купюра, то більше на ній бактерій. Уявіть, скільки їх на грошах, яким по десять років. Адже такі досі можна зустріти!\” – каже радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

У Нацбанку ж, навпаки, вважають гривні не такими вже й брудними і запевняють, що при їх виготовленні використовують антисептики. \”Думки фахівців про шкоду, яку можуть заподіяти гроші, різняться. Австралійські науковці вважають, що на грошах знаходиться трохи хвороботворних бактерій. Тобто ймовірність поширення інфекції невелика. Фахівці центробанку Росії стверджують, що гроші – не брудніші від дверних ручок у громадських місцях. Але при виготовленні паперової основи українських банкнот використовуються і такі хімікати, які так чи інакше є антисептиками і залишаються в структурі паперу\”, – повідомили нам у прес-службі НБУ, підкресливши, що подробиці виготовлення грошей – банківська таємниця.

Раніше британські фахівці в галузі гігієни дійшли висновку, що крем для рук, губна помада і туш для вій у жіночій сумочці – місця скупчення усіляких бактерій і патогенних мікроорганізмів.

Джерело та світлина http://newsru.ua/

peredplata