В скотарстві Буковини  досягнуто фантастичних добових приростів

В скотарстві Буковини  досягнуто фантастичних добових приростів 1800 -2100 грам!

          Непростий час зараз ми живемо. У кожного є свій фронт. Так ведучий та діючий в Україні племінний завод ДПДГ «Чернівецьке», який продовжує працювати над продовольчою безпекою нашого регіону та країни. А заодно забезпечує працівників робочими місцями, а державу сплаченими податками і зборами та якісною виробленою дешевою яловичиною в зоні Карпат. За останній час регіональні науковці – селекціонери, керівник та спеціалісти ДПДГ «Чернівецьке» показали неймовірну відвагу та витримку, вкотре переконалися, що разом наука та виробництво ми є велика сила, що разом зможемо все перебороти і дійти до перемоги нашої України.

В пропонованій статті описано, що в нашому Буковинському краї, як буковинський селянин, що проживає в місті Чернівцях відгодовує своїх 6-бичків до 500кг з добовим приростом 1800-2200 кг на добу за 8 – місяців у себе на своїй сімейній фермі. Це є фантастика та досягнення в даний час в період війни. Що такі бугайці нової популяції м’ясному комолому сименталу худоби, які дають такі високі середньодобові прирости в селянських обійстях в умовах міста, а не в сілі. Де в кожного селянина біля своєї оселі в селі має по 50 соток, а то і цілий гектар землі.

          Так звісно це правда, достовірність і фантастика, що бугайці у 8 – місяців вже мають живу масу 480 – 500кг на власних кормах. Це є високим досягненням в умовах воєнних подій в нашому дихаючому ще буковинському скотарстві.

Є багато в буковинського кожного селянина нині проблем, а саме забезпечити високу продуктивність своєї худоби на сімейній фермі, від якої живе і прогодовує свою сім’ю, а залишки продає на міському базарі.

В цьому плані для селян краю добре працюють регіональні буковинські науковці – селекціонери, які створили чудову нову популяцію мясної худоби для господарств та селянський обійстях для  регіону Буковини.

Однією з таких м’ясних продуктивних ферм є в Буковинському краї, це є ведучий, діючий та чинний в Україні племінний завод ДПДГ « Чернівецьке», який знаходиться в селі Цурень Герцаївського району Чернівецької області, що є базовим господарством регіональної наукової установи, а саме Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН. В цьому єдиному в Україні племінному господарстві вже 25 – років розводять нову популяцію м’ясних комолих сименталів худоби різної селекції, яка має високу енергію росту в усі фізіологічні періоди їх вирощування. Тут в продуктивному з високою енергією росту худоби в м’ясному стаді даного вище господарства де зібралася вся світова селекція, а саме американська, канадська, австрійська та німецька з різною кровністю по м’ясному сименталу худоби.

Що не говорити, а висока енергія нащадків, яка досягає влітку на культурних пасовищах до 1150г, а за весь період вирощування в середньому отримують по 900-950грам, що бугаєць вже 1,5 річному віці має 500-550кг живої маси в умовах передгірської зони Буковини. Такої високої продуктивності в молочному скотарстві на теренах Чернівецької області не отримує жодна молочна ферма від своїх бугайців.

Для досягнення таких високих добових приростів досягається доброю закладеною високою генетикою нової популяції худоби. Нова генерація худоби, яка розводиться вже 25 – років в племінному заводі ДП ДГ «Чернівецьке» є дуже продуктивна в селекційно – племінному відношенні з вираженою природною комолістю та високою ефективністю та високим м’ясним генетичним потенціалом.

Цікавим є те, що всі телята, що народжуються є шутими (комолі) і мають високі добові прирости в бугайців до – 1113грам а на теличках – 970грам до 7-ми місячного віку, які вирощуються влітку на культурних пасовищах довготривалого використання з багаторічними бобово – злаковими травосумішками. На Буковині це тільки в ДП ДГ «Чернівецьке» має таке культурне пасовище на якому випасають м’ясну худобу із застосуванням електропастуха, яким вже користуються 5 – років.

Так це дійсно таку продуктивну м’ясну худобу розводять тільки на Буковині в п’яти господарствах суспільного сектору різних форм власності де нараховується 950 голів в тому числі 425 корів нової генерації з високо молочною продуктивністю. Не перевершеним є те, що молодняк в 7- ми місячному віці після відлучення від матерів – годувальниць має живу масу від 195кг до 225кг та має високий комплексний клас еліта та еліта рекорд.

В цьому племінному заводі йде кожного року вибраковка молодняку після 7-місячного віку, який не досягається затвердженого розробленого стандарту до вказаного типу вітчизняної мясної худоби, що створюється в Україні. Тому дане господарство кожного року вибраковує і реалізовує молодняк населенню нашого краю.

Одним з таких буковинських газдів, який у 2022 році закупив 4 – бугайців вибракуваних в племінному заводі ДП ДГ « Чернівецьке» для вирощування на своїй сімейній фермі з подальшим їх здачею на м’ясокомбінат.

Отже, шановний селянин Черней Микола, який проживає в місті Чернівці в Садгорі, який вирощує бугайців м’ясного комолого сименталу худоби та досягає в середньому по 1800-2100грам добових приростів на свої власних кормах, а саме висіває конюшину, сою, кукурудзу, пшеницю та картоплю. В Миколи бугайці вже у 8 місяців мають живу масу 480 – 500 кг, коли згідно стандарту таку живу масу тварини отримують у 19 – місяців. Отримання таких високих добових приростів досягається на власних кормах, які знаходяться на 40 сотках землі власного свого городу біля своєї хати. В своїх харчових рецептах раціону даний господар дає тільки свої корми без різних біологічних добавок та преміксів, які виробляються в Україні та які завозяться із закордону.

Дійсно за 8 місяців 4  бугайці мають вже до 500кг і більше живої маси. Такої маси не досягається іншими породами м’ясними худоби, як абердин-ангуською, герефордська, поліська м’ясна, волинська м’ясна, які розводять в області та в Західній Україні. Це дійсно на Буковині не має такої  сімейної мясної ферми, як у селянина буковинця Миколи Чернея.

Ось, що дає нова генетика м’ясного комолого сименталу худоби в обійстях буковинського селянина на його власній селянській суперпродуктивній м’ясній власній фермі. Це лише може похвастатися наш буковинський ґазда, який любить

свою справу, а це давати великі добові прирости на своїх вирощених бичках і мати

з цього високі прибутки для себе, а решту віддавати на міський базар.

Кожного року Микола Черней реалізовує по 6-8 голів населенню свого краю, яке отримує високі добові прирости від своїх нащадків на своїй фермі селянській.

          І на кінець. Так дійсно, що є досягнутий генетичний потенціал від розведення

буковинського м’ясного комолого сименталу худоби і в селянських обійстях. І тепер шановні буковинські ґазди подумайте, що краще мати бичка у 8-ми місячному віці з живою масою понад 500 кг, чи корову, яка за 10 місяців своєї лактації має 4000тисячі літрів на рік і ще з великими затратами. Сьогодні утримувати молочну корову вимагає великих затрат, ніж м’ясну. “Як кажуть в народі, корова корову з’їдає. За кошти, виручені від продажі молочних продуктів, купую харчі для корови, часом ще й докладати треба”. Тоді порахуйте та подумайте, що краще в себе на подвір’ї мати в грошовому еквіваленті.

 Андрій КАЛИНКА,

науковець                                                                                

 

peredplata