Що зміниться в Україні з 1 березня: підвищення пенсій та виплати військовим

Індексація пенсій в Україні – яке буде підвищення з 1 березня 2023

З 1 березня запланована індексація пенсій в Україні – виплати будуть збільшені на 19,7%. Умови цього разу зміняться: індексація торкнеться також тих, хто отримує мінімальну пенсію. Раніше ця категорія пенсіонерів не підпадала під індексацію і перерахунок виплат проводився в інші періоди.

За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, з 1 березня до мінімальних пенсій додадуть не менше 400 грн. Ті, у кого є достатній страховий стаж (це 35 років для чоловіків і 30 років для жінок) і хто отримує пенсію вище мінімальної, в середньому можуть отримати 750 грн доплати. Військові пенсіонери отримають в середньому 1,4 тис.грн. доплати, люди з інвалідністю, які є ліквідаторами аварії на ЧАЕС, – 1,5 тис.грн. У цієї індексації є верхня межа – 1,5 тис.грн, тобто, це максимальний розмір доплати, яку зможуть отримати українські пенсіонери з 1 березня. Індексація пенсії проводиться автоматично – додатково звертатися пенсіонерам нікуди не потрібно. 

Виплати військовим – за новими правилами

З березня українським військовослужбовцям почнуть нараховувати виплати за новими правилами. Цей порядок був введений ще з 1 лютого, але працювати почне зараз:

  • винагороду 100 тис.грн/місяць продовжують отримувати військові на лінії зіткнення, а виплату цю нараховуватимуть пропорційно часу виконання завдань. Це стосується військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, ГУР Міноборони України, Нацгвардії, Державної прикордонної служби тощо;
  • 100 тис. грн також платитимуть за конкретний період виконання бойових завдань – військовослужбовцям ракетних військ і артилерії, льотчикам, морякам, військовим медикам, зенітно-ракетним військам і протиповітряним військам на завданнях в районі бойових дій;
  • 50 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойове завдання у складі військового органу управління; їх визначатиме Головнокомандувач ЗСУ та Генеральний штаб ЗСУ;
  • додаткову винагороду 30 тис. грн отримуватимуть військові, які виконують бойові завдання в районах бойових дій, але не на лінії зіткнення.

Крім цього, 30 тис.грн винагороди скасують для військових, які проходять службу у військових частинах і підрозділах поза районами ведення бойових дій, а також строковиків, курсантів, офіцерів управлінь і штабів.

Нові правила для українців у Польщі – статус PESEL UKR та оплата за проживання 

PESEL UKR – це особливий статус для українських переселенців у Польщі, який дає право громадянам України отримати соціальну допомогу та медпослуги, працевлаштуватися та навчатися. Тепер він стане обов’язковим для кожного українця, який перетнув польський кордон і бажає залишитися в країні. PESEL UKR потрібно буде оформити протягом 30 днів, причому це стосується як нових мігрантів, так і тих, хто в’їхав в країну відразу після 24 лютого 2022 року.

Ще одне нововведення для українських біженців в Польщі – автоматичне позбавлення PESEL UKR і соціальної допомоги, якщо українець виїжджає за межі Польщі більше, ніж на 30 днів. Утім, статус PESEL UKR і виплату соцдопомоги можна буде відновити, якщо людина знову буде змушена шукати притулок від війни в Польщі. 

Також, як ми вже говорили раніше, з 1 березня в Польщі вводиться оплата за проживання для українських біженців, які перебувають у місцях колективного проживання більше 120 днів. За новими правилами, українцям потрібно буде компенсувати 50% витрат, але не більше 40 злотих на людину на добу. Тут є винятки – не будуть оплачувати житло:

  • особи з інвалідністю;
  • пенсіонери та ті, хто потребує догляду;
  • вагітні жінки;
  • особи, які виховують дітей віком до 12 місяців або трьох і більше дітей.

З травня, якщо термін перебування громадян України перевищить 180 днів, розмір компенсації збільшиться до 75%, але не більше 60 злотих на добу. 

https://www.unian.ua/society/shcho-zminitsya-v-ukrajini-z-1-bereznya-pidvishchennya-pensiy-i-viplati-viyskovim-12161673.html?fbclid=IwAR2RqB9NP18R1-Cd9kURfJbntn61shTfixr1vUUDUwqc7f4IybQHWQghVxU

peredplata