Події на Буковині за минулий тиждень: підсумки

Підсумовуємо тиждень:

✔️Буковину відвідав Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Відбулася Божественна літургія та спільна молитва за Україну та наших воїнів у храмі на честь Трьох Святителів.

✔️Державні нагороди отримали матері загиблих захисників України. Нацгвардійці Андрій Дмитрюк та Максим Сагайдак Указом Президента України посмертно нагороджені орденом «За мужність» III ступеня.

✔️Зустріли наших воїнів-прикордонників, які повернулися з передової. Вони після перепочинку знову повернуться на бойові позиції. Військовослужбовці прикордонного загону та прикордонники-розвідники отримали відзнаки «На Славу Буковини» та почесні грамоти Чернівецької ОВА.  

✔️24 будинки вже відновили у Зарічному на Херсонщині. Наші будівельники продовжують працювати на Херсонщині у межах програми «Пліч-о-пліч».

✔️Ще 6 нових шкільних автобусів отримали територіальні громади краю. Новий транспорт возитиме школярів у Герцаївській, Усть-Путильській, Новоселицькій, Ставчанській, Юрковецькій територіальних громадах.

✔️11 закладів професійно-технічної освіти області отримали генератори. Генератори потужністю по 7 кВт придбані у рамках програми ЄС «EU4Skills:кращі навички для сучасної України», European Commission та межах взаємодії з Міністерством освіти та науки України. 

✔️«Чернівцітеплокомуненерго» та Чернівецьке міське комунальне підрядне шляхово-експлуатаційне підприємство отримали 7 генераторів від Міжнародної організації з міграції.

✔️На Буковині від початку року 175 аграріїв отримали близько 519,5 млн грн кредитів на розвиток господарств. Вони, зокрема, видані за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Нею скористалися 169 підприємств, залучивши 436,2 млн грн.

✔️Буковина посідає 4 місце серед регіонів України по приросту податку на нерухоме майно та 7 місце по приросту плати за землю.

✔️Чотири родини з Чернівецького та Дністровського районів отримали пільгові кредити на суму 850 тис. грн по програмі «Власний дім».

✔️На Буковині за програмою «Доступні ліки» за 9 місяців року виписано 233,28 тис. рецептів, з яких погашено 185,43 тис.

✔️У Чернівецькому медичному фаховому коледжі відкрили оновлені навчальні кабінети з реабілітації та ерготерапії.

✔️У Чернівецькій ОВА відбулося засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб. Головою ради обрали експертку з регіональної координації БО «Благодійний фонд Право на захист» Олену Приходько.

✔️Підтримка міжнародних партнерів. На Буковині установи соціального захисту населення отримали допомогу від Міжнародної організації з міграції. А Для ветеранів та членів їхніх сімей із Хотинської, Сокирянської, Новодністровської та Веренчанської територіальних громад влаштували активне дозвілля.

✔️Відбувся тренінг на тему “Спілкування з військовими, ветеранами та членами їх сімей при наданні адміністративних послуг”. У ньому взяли участь 34 представники Центрів надання адміністративних послуг Чернівецької області.

✔️Розвиток туристичної галузі на Буковині та промоцію туристичного потенціалу обговорили на засіданні Координаційної ради з питань розвитку туризму при Чернівецькій ОВА.

✔️У Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича відбулася XIV Буковинська міжнародна історико-краєзнавча конференція. Участь у ній взяли науковці з України, Австрії, Польщі, Румунії та Молдови.

✔️З нагоди Дня української писемності та мови відбувся молодіжний форум “Мова — засіб перемоги”. 

✔️На Буковині відбувся обласний етап Всеукраїнського спортивно-масового заходу серед учнів закладів загальної середньої освіти «Cool Games».

✔️У другому етапі “Школи допомоги” взяли участь понад 60 учасників із різних закладів фахової передвищої та вищої освіти.

✔️Міжнародний майстер-клас гри на фортепіано для викладачів музичних та мистецьких шкіл провели у Чудейській школі мистецтв для викладачів музичних та мистецьких шкіл.

✔️У Хотині відбувся Міжнародний фестиваль-конкурс української сучасної естрадної пісні “Дністер-ріка”Учасники фестивалю були з Донецька, Полтави, Сум, Хмельницького, Львова, Івано-Франківська, Чернівців. 

✔️Відбулося нагородження чемпіонів з грепплінгу U15, проведено велопробіг, чемпіонат України з мотоциклетного спорту серед дорослих .

Джерело: Чернівецька ОВА 

peredplata