Жити веселіше. Скоро платитимемо податок на житло

Жити веселіше. Скоро платитимемо податок на житлоНовий Податковий кодекс добре зачепив не тільки дрібних підприємців, а й усіх і кожного. Просто не всі про це ще знають. Зокрема, він стосується і власників квартир, будинків та усього іншого нерухомого майна. Саме на нього накладається податок, котрий українці мали б сплачувати, починаючи з січня 2012 року. І багато місцевих рад, в тому числі й на Буковині, вже прийняли відповідні рішення на своїх сесіях. Однак законотворці термін введення податку відтермінували на півроку – тобто його потрібно буде сплачувати з 1 липня 2012 року.

Отже, починаючи з липня 2012 року, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в Україні буде сплачуватись як фізичними, так і юридичними особами. Тобто, окрім податку на землю, до котрого вже всі звикли, додасться ще один – податок на те, що на тій землі побудоване.

Зокрема, у Податковому кодексі вказано, що ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлюються сільськими, селищними та міськими радами за 1 м2 житлової площі об’єкта житлової нерухомості в таких межах:
– для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2 та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2 – до 1% розміру мінімальної заро-бітної плати;
– для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2 та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2 – 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати (розмір такої заробітної плати встановлюється на законодавчому рівні станом на 1 січня звітного року).

Не обкладаються податками об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у державній чи комунальній власності, об’єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження, будівлі дитячих будинків сімейного типу, садові та дачні будинки (але не більше одного на одного платника), об’єкти житлової нерухомості, що належать родинам, які виховують трьох і більше дітей (в тому числі усиновлених), але не більше одного такого об’єкта на родину, а також гуртожитки.

Менше платитимуть власники квартир площею до 120 м2 і житлових будинків — до 250 м2.
Підготувала Надія ВІРНА

peredplata