Сінгапур і корупція

Сінгапур не виграв у лотерею боротьбу з корупцією. 9 серпня 1965 року Сінгапур був виключений із Малайської Федерації за… тотальну корупцію. Вони мали вибір – стати черговою жебрацькою країною на карті світу або змінитися. І вони обрали змінитись. Думаєте, це було просто? Ні! Корупціонерів садили та страчували. Не лише говорили, що треба це робити, а й робили. У результаті страх покарання перевищив бажання взяти хабар. І Сінгапур став прикладом жорсткої та жорстокої, але ефективної боротьби з корупцією. Країну врятували.
Німцям ніхто не подарував на Новий рік лад у країні. Вони хотіли так жити, докладали зусиль для цього і карали тих, хто не хотів жити за законом. І якщо хтось кидав недопалок на дорогу, то інші вказували правопорушнику на те, що він не правий, а не уподібнювалися йому. Тому що “Ordnung muss sein” – “Має бути порядок”. І все!
Естонія не знайшла на дорозі свої знамениті здобутки в е-управлінні. Вони просто захотіли бути країною, в якій можна проголосувати не виходячи з дому або зареєструвати фірму за 30 хвилин з рахунком у банку. І спростили всі процедури, перевівши їх в електронний вигляд з паперів. Вони пройшли складний шлях трансформації формату державного управління. Але вони йшли за своїм вибором. І результат сьогодні бачить увесь світ.
Ізраїлю не пощастило з нафтою, кліматом та сусідами. Але були мета та бажання. Ізраїль воює з перших днів свого існування. І розвивається. Керівництво країни не розповідає, що під час війни неможливо досягти зростання ВВП, а залучає інвестиції, створює робочі місця та працює над тим, щоб держава була багатшою та сильнішою, а громадяни залишалися патріотами та відчували комфорт проживання. Просто євреї зрозуміли, що це їхня країна, що іншої не буде, і почали ліпити з неї таку, в якій хотілося б їм жити. Тому вони борються за свою країну, а не лише вимовляють патріотичні промови. І саджають усіх, хто бере хабарі, не зважаючи на чини та зв’язки. У результаті Ізраїль став державою, з якою рахуються не тільки в регіоні, а й у всьому світі. Вони вибрали мету, і до неї йшли весь час.
Все це – вибір людей. Те, що ми так живемо – це наш вибір. Точніше вибір більшості. Хотіли б жити інакше, то жили б. Не вірите? Подивіться на Німеччину, Сінгапур, Естонію та Ізраїль. І розкажіть про те, що їм просто пощастило чи дано згори.
Виправдовувати себе просто. Складніше змінитись і змінити світ навколо себе. Але якщо у них вийшло, то й у нас вийде.
Одразу після того, як жити за законом та в ефективній країні захоче більша частина населення України.
На фото Сінгапур.
Леонид Бахтин
Перекладено Українською Тетяна Саєнко для ВАС 💛💙 з вдячністю Автору тексту і світлини:
Леонид Бахтин

peredplata