У Чернівецькій області 195 тисячам пенсіонерів провели індексацію пенсій: доплати склали від 245 до 1500 грн

195 тисячам пенсіонерів області провели індексацію пенсій. Середній розмір підвищення склав 245 гривень, а максимальний – 1500 грн.
 
Про результати проведених у березні перерахунків пенсій під час брифінгу розповіла заступник начальника управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг ГУ ПФУ в Чернівецькій області Ганна Московчук.
 
Представниця Пенсійного фонду повідомила, що з 1 березня поточного року виплата пенсій здійснюється в перерахованих розмірах.
 
«Насамперед йдеться про перерахунок пенсій щодо її індексації, про перерахунок із застосуванням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, встановленого на 1 січня поточного року в розмірі 2361 грн (до цього 2093 грн). Також переглянуто мінімальні пенсійні виплати для пенсіонерів, які належать до певних вікових категорій та мають визначений необхідний стаж», – зазначила Ганна Московчук.
 
Стосовно індексації пенсій фахівчиня повідомила, що 195 тис. пенсіонерам області, а це майже 95% від загальної кількості, індексація проведена шляхом застосування для обчислення розміру пенсії збільшеного показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески та який враховується для обчислення пенсії. Показник заробітної плати по країні в результаті його збільшення на коефіцієнт 1,0796 склав 7994,47 грн, тобто більше на 589,44 грн. Проте звернула увагу присутніх на те, що в кожного пенсіонера сума підвищення розміру пенсії буде різна. Адже показник середньої заробітної плати по країні у формульному розрахунку множиться на індивідуальні дані коефіцієнтів заробітку та стажу кожного пенсіонера.
 
Крім індексації пенсій, в березні проведено перерахунок пенсійних виплат у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. В області таких обліковується понад 175 тис. осіб. В результаті цього перерахунку з числа цивільних пенсіонерів середній розмір підвищення пенсії становить 290 грн.
 
Також Ганна Московчук звернула увагу на те, що непрацездатним членам сім’ї особи, якій надано правовий статус особи, зниклої безвісти за особливих обставин, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від тривалості страхового стажу. Військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за Законом України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» пенсії по інвалідності, а членам їх сімей пенсії в разі втрати годувальника призначаються незалежно від тривалості служби. Пенсіонерам із числа військовослужбовців у разі призову їх на військову службу під час дії особливого періоду на строк до його закінчення виплата пенсій не припиняється.

peredplata