Вартість робіт з підготовки та проведення земельних торгів подешевшала

5 грудня, набув чинності Закон від 24.10.2013 р. № 661 -VII, яким внесено зміни до Земельного кодексу щодо здешевлення вартості робіт з підготовки і проведення земельних торгів. Нормами Закону передбачено , що організатор земельних торгів не зобов\’язаний розміщувати оголошення про проведення земельних торгів, відеозапис торгів і повідомлення про їх результати в друкованих ЗМІ. Тепер така інформація обов\’язково публікується на офіційному веб-сайті Держземагентства. Крім того, зменшено граничний розмір винагороди виконавця земельних торгів.

Зокрема, в новій редакції викладено ч. 3 ст. 137 ЗК, нормами якої передбачено, що виконавець земельних торгів з отриманні документів та матеріалів на лот публікує на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, а також, за бажанням організатора земельних торгів, в друкованих ЗМІ оголошення із зазначенням дати проведення торгів та переліку лотів.

При цьому організатор земельних торгів пізніше п\’яти робочих днів після проведення торгів розміщує на офіційному веб- сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, відеозапис торгів і повідомлення про їх результати по кожному лоту, а також, за бажанням організатора земельних торгів, публікує це повідомлення в друкованих засобах масової інформації, в яких було розміщено оголошення про їх проведення, з відповідною вказівкою (нова редакція абз. 1 ст. 139 ЗК).

Таким чином, організатора земельних торгів звільнили від обов\’язку розміщувати оголошення про проведення земельних торгів, відеозапис торгів і повідомлення про їх результати в друкованих ЗМІ. Така інформація обов\’язково публікується на офіційному веб- сайті Держземагентства, а в друкованих ЗМІ – лише за бажанням організатора.
Крім іншого, зменшений граничний розмір винагороди виконавця земельних торгів з 3500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен лот (абз. 2 ч. 6 ст. 135 ЗК).
Світлана АФОНІНА
Начальник Чернівецького міського управління юстиції

peredplata