Як на Буковині отримати дотацію на молодняк худоби

Як на Буковині отримати дотацію на молодняк худоби

Народна трибуна
Крик душі

«Мій онук Іван Грекул ніяк не може отримати дотації на молодняк великої рогатої худоби, — крик душі мешканця с. Витилівка Кіцманського району Івана Куєка. – У червні минулого року в нашому господарстві народилися телята, отож, як і годиться, я здав до сільради належні документи. Гроші ж онук отримав лишень за перших три місяці після народження молодняка. Оскільки в сільраді не пояснили, що документи треба здавати і надалі щотримісяці до досягнення телятами 15-місячного віку, трохи запізнився з їх здачею. Тому виходить, що не отримав дотацію за ще три місяці (вересень, жовтень, листопад) минулого року та за цей рік. Куди б ми не зверталися, отримати чітких роз’яснень з цього приводу не можемо. Навіть телефонували на «гарячу» лінію до Міністерства у Київ, але з автоматичного пояснення вся інформація видалася ще більше незрозумілою. Тепер вже й не знаємо, кого звинувачувати в наших проблемах: сільраду чи районних працівників управління агропромислового розвитку. Адже ми заслуговуємо на цю дотацію, і вона нам дуже потрібна!»

Писк влади

Як повідомили в управлінні агропромислового розвитку Кіцманської РДА, цьогоріч дотацію отримали лише ті власники молодняка ВРХ, котрі здали відповідні документи включно за травень. Після цього проплата не надходила. Однак 29 листопада держказначейство зареєструвало заборгованість селянам по Кіцманському району за програмою розвитку тваринництва. Тому є підстава сподіватися, що в кінці грудня люди отримають врешті належні кошти і за утримання молодняка, і за забій ВРХ. В управлінні також повідомили, що всі документи на отримання дотацій селяни, як правило, здають до сільських рад, а звідти їх вже доправляють до районних управлінь. Тож якщо господар здав документи до травня цього року, а вони десь загубилися, варто телефонувати за номером 2 16 79.

У Лашківській сільраді, до території якої належить с. Витилівка, запевняють, що документи на худобу, котра належить Івану Грекулу, здані 25 жовтня 2012 року, коли телятам було 4 місяці, та 25 червня цього року. Вони вчасно були доставлені до управління агропромислового розвитку Кіцманської РДА.

За словами працівниці сільської ради Наталії Сорохан, цій родині вона особисто видавала для ознайомлення всі необхідні документи та роз’яснення про дотації за утримання ВРХ. Також повідомлялося всім господарям, що документи варто здавати щотримісяці. Всі, хто вчасно їх здавав, вчасно й отримали дотації до травня нинішнього року. Хто ж здав опісля – чекають, поки гроші надійдуть.


Наталія Брянська

peredplata