Як громади Буковини запроваджують нове шкільне меню

З 1 січня 2022 року у всіх школах України мають запровадити нове шкільне меню, яке відповідатиме принципам здорового харчування. У школах регіону вже розпочався процес підготовки, але громади зіштовхнулись із низкою проблем.

«Перехід на нову систему харчування передбачає вирішення чотирьох завдань: наявності сучасного обладнання, підготовлених кадрів, проведення відповідних закупівель та налагодження сталої комунікації із кухарями, директорами, батьками та дітьми», – переконує Сергій Дятленко, експерт з питань освіти «ULEAD з Європою».

Сучасне обладнання для харчоблоків мають не всі школи, але державна субвенція для цього є, і громади мають ресурси, щоб оновити їх. З підготовкою кадрів в регіоні також ситуація хороша, переконує Валентина Драгомерецька, інженер-технолог управління освіти Чернівецької міської ради.

«Училище №8 та №10 навчають кухарів, а також надають курси підвищення кваліфікації. На додаток, фахівці закладів влаштовують майстер-класи й готові за запитом громад виїхати на місця, аби все роз’яснити та показати», – наголошує Валентина Драгомерецька.

А про наступні два питання – комунікацію та закупівлі громадам детально розповіли під час онлайн консультації «Підготовка змін до системи харчування у школах. Консультації з громадськістю з питань освіти», яку підготувала команда Регіонального офісу «ULEAD з Європою» у Чернівецькій області.

Експерти детально розповіли про важливість комунікації нової системи харчування передовсім із дітьми. Залучення учнів до процесу змін сприятиме швидкому та якісному переходу на нову систему. Крім того, директори шкіл та управлінці освіти поділились своїми проблемами в організації харчування.

«Навколо школи, як гриби після дощу виростають кіоски із солодощами, снеками та випічкою, а це не є здорове харчування. Крім того, варто говорити про фінансову автономію шкіл, адже тоді директори матимуть всі важелі для формування нового меню», – ділиться Сергій Шишковський директор Рукшинської школи Рукшинської громади.

Наразі технічні картки нової системи харчування у школах узгоджені Держпродспоживслужбою, далі мають оприлюднити власне меню. Після того громади матимуть всю необхідну інформацію для запровадження нової системи харчування.

«Деякі школи вже здійснили перехід, але більшість чекають. Практика показує, що ключовим у цьому процесі є саме бажання формувати нову систему харчування, всі інші проблемні питання можна розв’язати», – наголошує Тетяна Татарчук, керівниця Регіонального офісу «ULEAD з Європою» у Чернівецькій області.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

peredplata