Хто з українців може залишитись без пенсії у квітні — ПФУ

 

Українські пенсіонери, які не пройдуть ідентифікацію до кінця місяця, можуть втратити свої виплати

В першу чергу це стосується переселенців, які набули статусу внутрішньо переміщених осіб (ВПО) до 24 лютого 2022 року та отримують пенсію.

 

Щоб і надалі отримувати виплати, вони повинні пройти ідентифікацію до кінця березня, повідомляють в Пенсійному фонді України (ПФУ).

 

Через неможливість деяких пенсіонерів пройти цю ідентифікацію Кабінет міністрів декілька разів змінював її кінцеву дату.

«Для того, аби дати таким людям більше часу і можливостей для проходження ідентифікації, Уряд постановою № 837 від 8 серпня 2023 продовжив термін ідентифікації спочатку до 31 грудня 2023 року, а постановою № 1384 від 27 грудня 2023 – до 31 березня 2024 року», — зазначають у ПФУ.

Зазначимо, з 12 березня 2020 року по 1 липня 2023 року ідентифікацію пенсіонерів не проводили через пандемію коронавірусу та війну.

Як пройти процедуру ідентифікації

  • через відділення АТ «Ощадбанк»;
  • у сервісному центрі ПФУ;
  • за допомогою відеоконференцзв’язку в територіальному органі ПФУ;
  • через сервіс електронного підпису Дія.Підпис або ж електронний портал ПФУ.

Українці, які перебувають за кордоном, можуть пройти ідентифікацію в закордонній дипломатичній установі України. Там можна отримати документ, який направлять до ПФУ, де обліковують людину.

 

Нагадаємо, українським пенсіонерам перерахують виплати з 1 квітня за новим показником, пов’язаним з мінімальною заробітною платою.

Підвищення пенсії обіцяється гарантіями, закріпленими у законодавстві. Зокрема, українці старше 65 років, які виконали норматив щодо стажу (30 років для жінок та 35 – для чоловіків) можуть претендувати на пенсію, розмір якої не менше 40% мінімалки.

За даними ПФУ, станом на 1 січня 2024 року в Україні пенсійні виплати отримують близько 10,5 млн пенсіонерів. При цьому, розмір середньої пенсії досяг показника 5385,25 гривні.

Наразі левова частина громадян України отримає пенсію нижче 4 тис. грн. При цьому середня пенсія в країни дорівнює 5,38 тис. грн.

Найвищі виплати у столичних пенсіонерів — близько 7,25 тис. грн, оскільки в Києві найвищі зарплати. Найменшу пенсію отримують мешканці Тернопільської области — в середньому не більше 4,07 тис. грн.

peredplata

Залишити відповідь