Відключення світла по всій Україні влітку: у ДТЕК перерахували чотири умови

На сьогодні для запровадження графіків погодинних відключень світла у всіх областях країни підстав немає. Але влітку цей сценарій цілком може справдитись, розповів голова ДТЕК Дмитро Сахарук. 

“По балансу в енергосистемі в цілому по країні поки що вдається балансувати попит і пропозицію, в тому числі за рахунок того, що ми доєднані до Європи. У березні 2022 року ми синхронізувалися з Європою і зараз ми отримуємо імпортну електроенергію або аварійну допомогу, якщо немає в цей час імпорту від європейських партнерів. Обсягу зараз вистачає, щоб збалансувати, але влітку і взимку, на жаль, цього обсягу буде напевне не вистачати”, – зазначи він в ефірі марафону “Єдині новини”.

Сахарук назвав чотири умови, за яких в кожній області будуть введені в дію графіки погодинних відключень електроенергії: 

  1. не буде більшою мірою відновлена пошкоджена або зруйнована ворогом теплова генерація,
  2. суттєве збільшення споживання (влітку це зазвичай спостерігається в липні-серпні),
  3. бракуватиме обсягів е/е, які ми отримуємо від європейських партнерів,
  4. відсутність змоги передавати у деякі регіони потужність.

 Для запровадження обмежень мають спрацювати одразу всі чотири названі умови. 

“Тоді єдиний спосіб збалансувати систему – це знизити споживання, а це можливо лише погодинними графіками відключень. Іншого способу ще ніхто не вигадав, на жаль”, – констатував Сахарук.

На сьогодні споживання не перевищує попит. Температура повітря на вулиці є комфортною і люди не вмикають кондиціонери, тоді як опалення вже вимкнене. Відсутні пікові навантаження в областях, що дає змогу ефективно балансувати систему. Всі ці фактори дозволяють енергетикам не переходити до вимкнень. 

Джерело: “Ми-Україна”

peredplata

Залишити відповідь