Г.МОСКАЛЬ: Що матиме Чернівецька область за проектом бюджету 2014

Г.МОСКАЛЬ: Що матиме Чернівецька область за проектом бюджету 2014Що отримає Чернівецька область, згідно з проектом Закону України “Про державний бюджет України на 2014 рік”?

По розподілу видатків Державного бюджету України на 2014 рік на централізовані заходи між адміністративно-територіальними одиницями по коду бюджетної програми 2301400 “забезпечення медичних заходів, окремих державних програм” із загальної суми в 2 млрд. 143 млн. 738 тис. грн., які передбачені загалом по Україні, Чернівецькій області заплановано виділити 36 млн.273 тис. грн. І це ще не значить, що область дійсно отримає ці кошти.
В той же час сусіднім областям планується виділення державних коштів у сумі:
Тернопільській області — 41 млн. 432 тис. грн.;
Хмельницькій області — 57 млн. 172 тис. грн.;
Івано-Франківській області — 63 млн. 437 тис. грн.;
Вінницькій області — 69 млн. 022 тис. грн.
Також заплановані дотації вирівнювання обласного бюджету, які будуть надаватися з Державного бюджету України в розмірі 541 млн. 805 тис. грн.
Цікаво, що в тому ж документі, але обласному бюджету Луганської області (це ті, хто кричить: “Донбасс нас кормит!”) дотації з державного бюджету виділяються в розмірі 1 млрд.77 млн. 233 тис. грн.;
Донецькій області — 1 млрд. 236 млн. 187 тис. грн.
Із 27 обласних бюджетів бюджету м. Києва, Криму, та м.Севастополя дотації вирівнювання з державного бюджету України надаються 21 області та м.Севастополю.
Єдине місто, з якого вилучаються кошти та передаються до державного бюджету України, це Київ. Протягом 2014 року з бюджету Києва буде вилучено 1 млрд. 465 млн. 773 тис. грн.
Тобто, це єдине місто в Україні, яке саме дає собі раду.
Крім того, Чернівецькій області з державного бюджету виділяються дотації для вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів у сумі 22 млн. 387 тис. грн., а також субвенції з державного бюджету в сумі 1 млрд. 306 млн. 986 тис. грн. на виплату допомоги: сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям інвалідам та тимчасові державні допомоги дітям.
82 млн. 803 тис. грн. — на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепловодопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот.
20 млн. 901 тис. грн. — на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу;
29 млн. 872 тис. грн. — надання пільг із послуг зв\’язку, інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот), на компенсацію втрати частини доходів у зв\’язку з відміною податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів та відповідним збільшенням ставок акцизного податку з пального і на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян
11 млн. 338 тис. грн. — виплата державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім\’ях за принципом “гроші ходять за дитиною”.
3 млн. 982,9 тис. грн. — придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров\’я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії
2 млн.485 тис. грн. — фінансування Програм-переможців Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування
6 млн. 434.7 тис. грн. — придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги.
3 млн. 796.7 тис. грн. — часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою
5 млн. грн. — проведення заходів із відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

Є ще субвенція з держбюджету України Чернівецькій міській раді в розмірі 18 млн. 979 тис. грн. (раніше виділялося не менше 40 млн. грн.) на будівництва реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у м.Чернівці. Цих грошей не вистачить навіть на таке нове поняття, як ямковий ремонт.
Більше для Чернівецької області в Державному бюджеті на 2014 рік нічого не заплановано.
— З цієї причини постійні балачки про те, що губернатор поїхав до Києва за грошима і привіз необхідні суми коштів, — це обман виборців, — заявляє нардеп Геннадій Москаль. — Нічого поза межами бюджету області дані балачки дати не можуть, а всі кошти, які закладені в Державному бюджеті України (при їх наявності) перераховуються до Державного казначейства Чернівецької області.
Не враховані мої пропозиції щодо фінансування:
— попередження та ліквідації зсувних процесів, які в області набули майже катастрофічного характеру;
— фінансування ліквідації наслідків повеней та інших стихійних лих, що залишилася незавершеною;
— продовження газифікації області;
— будівництво мостів, насамперед у Путильському районі та в селі Маршинці;
— реконструкція всіх митних переходів з Румунією, а також та інші вкрай необхідні області проекти.

Ось чому за даний проект Закон “Про державний бюджет на 2014 рік” я голосувати не буду.
Пропоную всім колегам по парламенту висловити свою позицію з цього приводу. А буковинців прошу згадати обіцянки Партії регіонів перед парламентськими виборами й порівняти з наведеними вище цифрами. Влада зробила з вас сарак!

Г.Г. Москаль, народний депутат Верховної Ради України VIІ скликання, перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією

peredplata