Заробляєте репетиторством – подайте декларацію

Послуги із підготовки абітурієнтів до вступу, а також приватна «домашня» практика – один із найбільш закритих і консервативних ринків. Визначити його обсяг практично неможливо.

Ще відомий давньогрецький оратор Лісій брав немалі гроші для надання співгромадянам уроків із красномовства. Не гребували таким різновидом підробітку і Франко, Чехов, Лєсков. Разом з тим, репетитори не завжди діляться частиною своїх прибутків із державою. У сфері приватної педагогічної практики це не прийнято, а отже, чимало репетиторів перебувають у сфері тіньового бізнесу. Зважаючи на те, що послуги репетиторів актуальні й зараз, величина коштів, що обертаються на цьому ринку, не зменшується. Крім того, якщо сюди додати так звані «послуги із поступання», а також зважити на те, що відносний прибуток населення зростає, можна лише уявити, яка частка капіталу обслуговує цей різновид бізнесу.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що отриманий дохід від репетиторських послуг підлягає декларуванню. До таких послуг відноситься: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

Якщо викладач-репетитор у 2013 році не був зареєстрований суб\’єктом підприємницької діяльності, та надавав репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру бази оподаткування в календарному місяці.

Прийом декларацій здійснюється до 1 травня 2014 року в Центрі обслуговування платників ДПІ у м. Чернівцях.

Можна подати податкову декларацію засобами електронної пошти через Інформаційний портал Міндоходів.

Пропонуємо усім бажаючим безкоштовно освоїти технологію подання звітності в електронному вигляді та нагадуємо, що для подання звітності в електронному вигляді платники податків можуть скористатись послугою безкоштовного отримання ключів електронного цифрового підпису. Акредитований центр сертифікації ключів надає платникам податків безоплатні послуги електронного цифрового підпису за адресою: 58013, м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200-А

Шановні вчителі! Будьте у всьому прикладом для своїх учнів, чесно та свідомо виконуйте свій громадянський обов\’язок, декларуйте доходи отримані від репетиторської діяльності.

peredplata